short yen Hedgefunds blijken momenteel massaal in te zetten tegen de yen, waarmee ze inzetten op een daling van de valuta. Hedgefunds zetten forser in tegen de yen dan in maar liefst de afgelopen 3 jaar het geval was. Dat blijkt uit de nieuwste data van de Commodity Futures Trading Commission. CFTC data toonden aan dat niet commerciële handelaren, een categorie beleggers die voornamelijk bestaat uit hedgefunds, hun inzet tegen de yen hebben verhoogd. Zo blijken hedgefunds tussen 19 en 26 mei het geld dat zij inzetten op een daling van yen, te hebben verhoogd met maar liefst 4 miljard dollar. Het totale bedrag van de groep beleggers die hiermee in shortposities op de yen zit, kwam daarmee op 26 mei uit op 6,3 miljard dollar.

Shortposities

Het was de grootste toename van de shortposities op de Japanse yen in de Amerikaanse futuresmarkt, sinds december 2012. Destijds zorgde een overwinning van premier Shinzo Abe’s Liberale Democratische Partij ervoor dat de yen tuimelde tegenover de dollar. Er werd toen namelijk vanuit gegaan de regering van premier Abe de soepele monetaire beleidsmaatregelen van Japan zou uitbreiden.

short yen

De netto shortpositie van de yen staat inmiddels dus op het hoogste niveau sinds februari. Toch is dat nog altijd ver beneden het 52-weeks hoogtepunt. Dat hoogtepunt werd bereikt in september en er zat destijds 15 miljard dollar in shortposities op de yen. Destijds steeg de dollar in rap tempo tegenover de yen. Shortposities zijn speculatieve beleggingen waarmee je inzet op een daling van een bepaalde belegging. De yen verzwakte aan het begin van deze week verder tegenover de dollar. Dit gebeurde nadat er op maandag sterke cijfers over de Amerikaanse industriële activiteiten naar buiten kwamen. De yen handelt op dit moment iets boven het laagste niveau tegenover de dollar, sinds de val van 2002. Leren van onze jarenlange beleggingservaring? Dat doe je HIER