De centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om de economieën aan de praat te houden. Het is echter nog maar sterk de vraag of deze monetaire steun wel effectief is. De ECB pompt bijvoorbeeld al jaren geld in het Europese economische systeem. En tijdens die jaren bleef een indrukwekkende groei uit.

In het jaar 2014 kwam de ECB tot het besluit om een grootschalig opkoopprogramma te lanceren. Dit steunpakket bestond uit het opkopen van Europese bedrijfs- en staatsobligaties. Het gevolg was met name dat de aandelenmarkten enorm goede zaken wisten te doen. Volgens diverse economen was het effect op de reële economie minimaal.

Steunpakket van de ECB heeft mogelijk geen zin

Het gevolg van dit grootschalige opkoopbeleid was wel dat de rente wist te dalen naar 0% (depositorente zelfs negatief) en dat de ECB opgescheept kwam te zitten met een grote balanspositie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de exponentiële stijging bij de balanspositie van de ECB in beeld gebracht.

De ECB was nog niet gestart met het afbouwen van haar balanspositie, of de coronacrisis kwam al om de hoek kijken. Het gevolg was dat de Europese centrale bank opnieuw de financiële markt moest bevloeien met miljarden euro’s aan steun. Het probleem is echter dat dit in beginsel geen ‘geldcrisis’ is, maar een ‘vertrouwenscrisis’. Mensen zijn angstig geworden door het coronavirus en het is nog maar de vraag of de economie zich volledig weet te herstellen indien de coronamaatregelen worden opgeheven.

Ondertussen loopt de balanspositie van de ECB met de dag verder op. Met alle (lange termijn) gevolgen van dien.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)