Het verloop op de financiële markten zal de komende weken bepaald worden door de handelsgesprekken tussen Amerikaans president Trump en Chinees president Jinping. De beurzen zijn reeds goed op weg geholpen door Fed-voorzitter Jerome Powell, de rest zal afhangen of de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zal verminderen.

Vrijdag zijn we goed van start gegaan om een herstel te boeken op de financiële markten. Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank heeft gezegd dat ze hun rentebeleid gaan afstemmen op de situatie op de beurzen en hun renteverhogingen gaan temperen dit jaar.

Tot groot jolijt van beleggers en investeerders, verschillende hoofdindexen sloten de handelsdag vrijdag af met redelijk wat winst. Het is nu aan het volgende struikelblok om dit prille herstel kracht bij te zetten, namelijk de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Bedrijfsresultaten

Veel bedrijven voelen dat de groei van de wereldeconomie aan het vertragen is door de handelsoorlog, de lager dan verwachte bedrijfsresultaten drukken op het sentiment waardoor veel beleggers en investeerders hun vertrouwen in de beurzen hebben verloren. Als dit kan weggewerkt worden, zitten we terug op schema volgens Prudential Financial marktstrateeg Quincy Krosby.

What this market needed was a strong data release, an unequivocally strong data release.

Als Trump en Jinping overeenkomen volgende week, en de handelsoorlog ontmanteld lijkt te worden, dan zal betekent dit dat de wereldeconomie dit jaar nog terug op de rails kan geraken. Met andere woorden, de onzekerheden en de belemmeringen voor bedrijven vallen dan weg.

Van zodra er een overeenkomst is, en de bedrijfsresultaten liggen weer in de lijn der verwachtingen, dan is een fors herstel op de markten bijzonder groot. Dan zou de de daling van de afgelopen maanden slechts een flinke correctie zijn en dus eigenlijk een zeer goede koopkans.

Marktkenners zijn van mening dat het wijs is eerst geduldig af te wachten wat de komende weken ons zullen brengen. De kaarten liggen er alleszins iets beter bij dan enkele weken geleden.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay