Het herstellen van de vastgoedmarkt in China zal geen snelle klus zijn, maar eerder een langdurige inspanning die wel tot een decennium kan duren, volgens econoom Hao Hong van Grow Investment. De vastgoedmarkt van China wordt geteisterd door afnemend consumentenvertrouwen in vastgoedbedrijven, aangezien vastgoedgiganten Evergrande en Country Garden blijven worstelen met schuldproblemen.

Chinese vastgoedmarkt in crisis

De Chinese vastgoedsector verkeert momenteel in een stormachtige periode, met dalend consumentenvertrouwen als gevolg van financiƫle problemen bij giganten zoals Evergrande en Country Garden.

Het vertrouwen in de vastgoedmarkt heeft een flinke deuk opgelopen, met Evergrande dat in 2021 al in gebreke bleef na een liquiditeitscrisis en nu opnieuw problemen heeft aangekondigd met betrekking tot de herstructurering van schulden. Ook Country Garden bevindt zich aan de rand van een mogelijke wanbetaling.

Hong benadrukt dat er twee jaar geleden voor maar liefst 18 biljoen yuan ($2,46 biljoen) aan Chinees vastgoed werd verkocht, en dat het beheren van 10 biljoen yuan dit jaar, of zelfs maar vijf tot zes biljoen yuan aan verkopen in de toekomst, als geluk mag worden beschouwd.

Wat kan de sector voorlopig verwachten?

De prijzen van nieuwe woningen in China dalen gestaag, wat wijst op een aanhoudende neergang in de vastgoedmarkt. Een voormalig hooggeplaatste functionaris waarschuwt bovendien dat de immense bevolking van 1,4 miljard mensen mogelijk niet in staat zal zijn om de overvloed aan onbewoonde appartementen in het hele land te vullen.

Volgens Hong is een van de belangrijkste redenen voor deze uitdaging het feit dat er simpelweg te veel woningen zijn gebouwd voor de Chinese bevolking. Tegelijkertijd lijkt de snelle urbanisatie van de afgelopen tien jaar tot stilstand te komen.

Hao Hong gelooft dat het herstructureren van de economie, waarbij de afhankelijkheid van de vastgoedsector wordt verminderd, uiteindelijk zal leiden tot een gezondere Chinese economie op de lange termijn.

Bron: CNBC
Foto: iStock