De manier waarop we internet gebruiken in Europa kan in de komende jaren drastisch veranderen. Zo heeft het Europese parlement onlangs een wet aangenomen die het gebruik van auteursrechten in Europa zal veranderen. Dat heeft grote invloed diensten van Facebook en Google.

Er is veel kritiek op artikel 13 in de aangenomen ‘copyright-wet’. Men is namelijk bang dat dit artikel het internet zal censureren. Dat zou betekenen dat Google opeens veel minder content toe kan laten op zijn platformen en alles moet filteren.

Met de nieuwe regels ligt de aansprakelijkheid van de schending van auteursrechten namelijk bij het platform waarop de rechten worden gepubliceerd. Daarom is men bang dat grote platformen, zoals Youtube, filtersystemen zullen moeten implementeren, waardoor allerlei memes en GIF’s geblokkeerd worden.

Het Europese parlement stelt echter dat dit niet het geval zal zijn. Volgens het parlement zullen memes, GIF’s, hyperlinks en artikelen nog steeds vrij gedeeld kunnen worden als de wet van kracht is. Maar daar zijn techbedrijven en veel internetgebruikers niet gerust op.

Tech versus artiest

Experts hebben ook een kijk op de nieuwe wet. Bijvoorbeeld Kathy Berry, advocaat op het gebied van intellectueel eigendom. Zij denkt dat de wet grote gevolgen zal hebben voor bedrijven als Google en Facebook. Zo stelt ze:

In plaats van inbreukmakende content te verwijderen van het platform, moeten serviceproviders ook de upload van de content voorkomen. Dit kan dus zeer belangrijke gevolgen hebben voor degenen die digitale diensten aanbieden in de EU.

Artiesten en mediabedrijven kijken echter anders naar de wet. Zo stellen ze dat de nieuwe wet nodig is, omdat ze veel verliezen aan het ongehinderd delen van hun intellectuele eigendom op online platforms.

Nog een lange weg te gaan

Het zal nog wel even duren voordat de copyright-wet er is. Zo moet het eerst door de Europese Raad komen. Dit is een instelling die de verschillende Europese regeringen bij elkaar brengt. Als het door deze raad komt, zullen Europese lidstaten twee jaar de tijd krijgen om de wet te implementeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>