Al decennialang is er sprake van een sterk verband tussen het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de koers van de S&P 500 index. Op dit moment is het verband tussen beide componenten echter ver te zoeken. En de vraag is welk component gelijk gaat krijgen.

Recent verschenen er tegenvallende cijfers over het vertrouwen onder de Amerikaanse consumenten. Tijdens de afgelopen maand wist dat vertrouwen verder weg te zakken. Economen hadden juist gerekend op een verdere verbetering. Dit afnemende consumentenvertrouwen is ook verrassend te noemen als je een blik werpt op de Amerikaanse groeicijfers.

Consumentenvertrouwen is nog niet terug op het niveau van vóór de coronacrisis

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat er op dit moment sprake is van een divergentie tussen de S&P 500 index en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Nog nooit eerder was er zo’n groot verschil waarneembaar tussen beide componenten.

Het consumentenvertrouwen blijft op dit moment duidelijk achter op de economische situatie. Ondanks het feit dat het Amerikaanse bruto binnenlands product een V-herstel wist te realiseren, is het consumentenvertrouwen nog niet terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Voor de beurzen is het te hopen dat het consumentenvertrouwen snel aantrekt. Hoe langer deze divergentie immers intact blijft, hoe risicovoller de situatie voor de beurzen is.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)