Het zal geen belegger ontgaan zijn dat er op dit moment sprake is van een extreem optimistische stemming op de beursvloer. Tijdens de afgelopen maanden wisten de beurzen stevig in waarde te stijgen en de meeste beleggers denken dat de stijgende trend ook in de nabije toekomst intact zal blijven. Gezien het huidige optimisme is dat echter te betwijfelen.

Het verleden leert ons dat beleggers het beste angstig kunnen zijn als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig moeten zijn als anderen angstig zijn. Dit is een bekende spreuk van superbelegger Warren Buffett en hij is het ultieme bewijs dat deze beursspreuk vandaag de dag nog steeds van kracht is. Wat dat betreft is dit mogelijk hét moment om angstig te zijn.

Beleggers moeten nu niet hebzuchtig zijn

Uit onderzoek van Lohman Econometrics blijkt dat er op dit moment sprake is van een historisch groot optimisme onder beleggers. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het 52-weeksgemiddelde bij het optimisme is uitgekomen op het hoogste niveau sinds het jaar 1976. Het is echter maar de vraag of beleggers blij moeten zijn met deze mijlpaal. In het jaar 1976 werd deze optimistische stemming immers vervolgd met een beursdaling van 20%, die uiteindelijk 14 maanden wist te duren.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat beleggers niet te optimistisch gestemd moeten raken. Niet alle donkere wolken die boven de financiële markten hingen zijn immers verdwenen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)