Tijdens dit historische jaar hebben de centrale banken opnieuw bewezen dat ze onmisbaar zijn voor de financiële markten. Als gevolg van hun ruimhartige monetaire beleid wist de rust op de markten terug te keren. Onder andere wisten de aandelenmarkten hier sterk van te profiteren. Dit heeft wel geleid tot een historische stijging bij de balansen van de centrale banken.

De Amerikaanse centrale bank heeft net als de andere centrale banken dit jaar een ruimhartig monetair beleid gevoerd. Voor de Fed was dit wel een grote beleidswijziging, want tijdens het jaar 2019 wist de Fed nog een deel van haar activa op de financiële markten te verkopen. Inmiddels is de koopdrang teruggekeerd en is er een exponentiële groei bij de Fed-balanspositie zichtbaar.

De Fed zal een ruimhartig monetair beleid blijven hanteren

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de coronacrisis heeft geleid tot een imposante stijging bij de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank. Nog nooit eerder wist de balanspositie van de Fed in korte tijd zo hard in waarde te stijgen. Vanaf het niveau van eind 2019 gerekend is de balanspositie bijna in waarde verdubbeld. Inmiddels bezit de Fed meer dan 7.000 miljard dollar aan bedrijfs- en staatsobligaties.

Op de grafiek is ook te zien dat de economen van Bank of America verwachten dat het niet bij deze stijging zal blijven. Volgens hen zal ook tijdens de komende jaren de balanspositie van de Fed verder in waarde gaan stijgen. Dat zal dus gepaard gaan met een ruimhartig monetair beleid. En dat kan goed nieuws voor de aandelenmarkten betekenen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>