Beleggers zijn op dit moment in de ban van inflatie. Maandenlang hielden de centrale banken vol dat de inflatie ‘tijdelijk’ zou zijn, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de inflatie veel langer hoog is dan vooraf verwacht werd. Als reactie daarop begint het beleid bij de centrale banken ook te veranderen. En dit gewijzigde beleid kan grote invloed op de beurskoersen hebben.

De Amerikaanse centrale bank nam vorig jaar het voortouw door het maandelijkse opkoopprogramma af te bouwen. Niet veel later ging de Europese centrale bank hier ook mee van start. Toch worden er op dit moment nog steeds maandelijks financiële stukken opgekocht. Binnen afzienbare tijd zal dit echter stoppen en mogelijk gaat dit zelfs sneller dan verwacht.

De volatiliteit is nog niet verdwenen

De analisten van Fidelity Investments hebben onderzocht of een zogenoemde ‘Fed Tightening Cycle’ slecht nieuws voor Wall Street kan betekenen. Op de bovenstaande grafiek zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. De Fed is drie keer eerder gestart met het afbouwen van haar monetaire beleid (1994, 2015, 2018) en dat wist tijdens alle keren te leiden tot de nodige schokbewegingen op de financiële markten.

Volgens deze grafiek kan het nog wel een jaar duren alvorens er op Wall Street weer nieuwe recordkoersen gerealiseerd gaan worden. Tevens is op deze grafiek te zien dat de volatiliteit nog niet achter de rug hoeft te liggen. Ook tijdens de komende maanden zouden de beren meermaals verrassend uit de hoek kunnen komen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar