Sinds het jaar 2009 is er al sprake van een stijgende trend op de aandelenmarkten. Uiteraard werden aandelen tussendoor geconfronteerd met de nodige schokbewegingen, maar de stieren wisten telkens weer de touwtjes terug in handen te krijgen. Dit biedt echter geen enkele garantie voor de komende jaren.
De coronacrisis wist op de beursvloer te leiden tot een historische beursdaling. Zelden moesten de beurzen in zo’n korte tijd zoveel terrein inleveren. De herstelbeweging die daarna van kracht ging was nog opmerkelijker te noemen. Het gedroomde V-herstel werd immers binnen enkele maanden waarheid en de coronacrash lijkt nu op de beursvloer alweer vergeten te zijn.
Beleggers moeten rekening houden met een tegenvallende beursperiode
Toch kan de nasleep van de coronacrisis leiden tot de nodige economische problemen. En dat terwijl de bedrijfswinsten nu al niet fantastisch zijn. Zo bedraagt het gemiddelde winstrendement bij de S&P 500 index op dit moment 3,3%. In april was er sprake van een Amerikaanse inflatiestand van 4,2%, waardoor het reële winstrendement voor de S&P 500 index uitkomt op een negatieve stand.
Dit negatieve reële winstrendement kan slecht nieuws voor de aandelenmarkten betekenen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, de voorgaande keren in beeld gebracht toen er sprake was van een ‘Negative Real Earnings Yield’. Sinds de jaren ’80 is dit slechts 3 keer eerder voorgekomen en tijdens alle keren werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een stevige koersval.
Beleggers zijn dus gewaarschuwd.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)