Al wekenlang is er sprake van een groot optimisme op de beursvloer. Als gevolg van de stijgende beurskoersen keren steeds meer beleggers terug naar de aandelenmarkten. En dit ‘verse kapitaal’ heeft vooralsnog een positieve uitwerking op de beurskoersen. De vraag is alleen of dat optimisme op de middellange termijn gemeten ook goed nieuws betekent.

De meeste beleggers lijken al afscheid genomen te hebben van het ‘coronatijdperk’. Het vaccinnieuws van de afgelopen weken wist dit te bewerkstelligen. Beleggers gaan er nu al vanuit dat we binnenkort terugkeren naar het leven dat we vóór het coronavirus gewend waren. Mogelijk slaan beleggers op dit moment wat door in dat enthousiasme.

Maakt het optimisme binnenkort plaats voor pessimisme?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat er tijdens de afgelopen drie weken voor ruim 89 miljard dollar aan kapitaal richting de wereldwijde aandelenmarkten stroomde. En hiermee is het record uit januari 2018 verbroken. Destijds stroomde er in een tijdbestek van drie weken 82 miljard dollar aan kapitaal richting de wereldwijde beurzen.

Deze grafiek laat zien dat het optimisme een kookpunt nadert. Het verleden leert ons immers dat beleggers angstig moeten zijn op het moment dat anderen hebzuchtig zijn. In januari 2018 maakte het optimisme uiteindelijk in een mum van tijd ook plaats voor pessimisme. En gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld is dat nu opnieuw een realistisch scenario te noemen.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar