De meeste aandelen zijn op dit moment zwaar overgewaardeerd. Al voor de coronacrisis was een groot deel van de aandelen overgewaardeerd en de coronacrisis heeft dit alleen nog maar erger gemaakt. De dalende bedrijfswinsten hebben immers vooralsnog weinig effect op de beurskoersen. Niet vreemd dus dat veel analisten spreken over een ‘bubble’. Toch staat die zeepbel nog niet op knappen.

In het verleden zijn de financiële markten meermaals geconfronteerd met een zeepbel. De meest recente ‘bubble’ dateert uit het jaar 2008. Tijdens dat jaar knapte de huizenmarktzeepbel uiteen. Dat wist op de beursvloer te leiden tot een historische beursdaling van ongeveer 50%.

De beurzen zitten in de laatste fase van de zeepbel

Ook de internetzeepbel is een bekende ‘bubble’. Tijdens de late jaren ’90 werden met name veel internetbedrijven naar de beursvloer gehaald en deze bedrijven werden met open armen door beleggers onthaald. In het jaar 2000 kwam dit tot een kookpunt en niet veel later knapte de internetzeepbel uiteen. Ook toen werden de meeste beurzen geconfronteerd met een beurscrash van zo’n 50%.

Volgens de analisten van Gavekal Research staan de beurzen nu hetzelfde lot te wachten. Op de bovenstaande grafiek is de beursbeweging van de periode 2009-2021 afgezet tegenover de beursperiode 1988-2000. Volgens de analisten zitten we op dit moment in de laatste fase van de zeepbel. En die fase kenmerkt zich door sterk stijgende beurskoersen. Pas daarna zou de zeepbel uiteen moeten knappen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)