In het jaar 2007 brak de financiële crisis uit. Deze crisis is uiteindelijk te geschiedenisboeken ingegaan als de grootste mondiale crisis ooit. Door de toegenomen verwevenheid tussen landen wist haast geen enkel land de dans te ontspringen. Met name de bankaandelen werden hard geraakt. Twaalf jaar later is er een groot verschil waarneembaar tussen Europese en Amerikaanse bankaandelen.

Tijdens de afgelopen jaren wisten met name de Amerikaanse bankaandelen goede zaken te doen. De S&P 500 Bank Index wist zelfs in het jaar 2017 te stijgen naar een nieuwe recordhoogte. Met andere woorden werd er in het jaar 2017 definitief afstand genomen van de rampzalige gevolgen van de financiële crisis.

Europese bankaandelen blijven ver achter op Amerikaanse bankaandelen

Helaas ziet het plaatje er voor de Europese bankaandelen er compleet anders uit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MacroBond, het verschil tussen Europese en Amerikaanse bankaandelen pijnlijk in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de S&P 500 Bank Index rond haar recordkoers beweegt, terwijl de Euro Stoxx Bank Index rond een recorddieptepunt beweegt.

Volgens analisten wordt de ‘underperformance’ bij de Europese bankaandelen voor een groot deel veroorzaakt door de historisch lage rente in het eurogebied. Al jaren is er sprake van een extreem lage rente en dat leidt tot een lagere rentemarge bij Europese banken. Maar, gezien het grote verschil met de Amerikaanse bankaandelen mogen we de lage rente niet alleen de schuld geven.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS