Tijdens de afgelopen handelsdagen hebben diverse beursgenoteerde bedrijven hun winstcijfers over het jaar 2020 gepubliceerd. Tot nu toe zijn de meeste resultaten conform de verwachtingen van de analisten en er waren ook tal van bedrijven die alsnog de verwachtingen wisten te verslaan. Toch ziet het algemene winstplaatje er nog niet zo rooskleurig uit.

Het jaar 2020 stond in het teken van de coronacrisis. De wereldeconomie werd geconfronteerd met een economische krimp die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. De hoop is gevestigd op het jaar 2021. Toch is het nog maar de vraag of 2021 een sterk economisch jaar zal gaan worden. Vooralsnog gaan de meeste landen gebukt onder strenge coronamaatregelen. En die maatregelen hebben uiteraard een negatief effect op de economie.

Deze grafiek voorspelt een nieuwe beurscorrectie

Analisten zijn op dit moment helemaal niet zo optimistisch gestemd over de bedrijfswinsten die dit jaar vermoedelijk behaald gaan worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BCA Research, te zien dat de groei bij de gemiddelde winst per techaandeel minus de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie voor dit jaar rond de 2,5% beweegt. Dit is een historisch laag niveau die we tijdens de afgelopen jaren vier keer eerder hebben gezien.

Op de grafiek is te zien dat de beurzen tijdens die vier voorgaande keren niet veel later geconfronteerd werden met een beurscorrectie. De laatste keer dateert zelfs uit januari 2020. En we weten allemaal hoe het destijds is afgelopen. Hopelijk blijft het deze keer bij een matige beurscorrectie.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar