In de Westerse wereld was er tijdens de afgelopen jaren sprake van een lage inflatiestand. De coronacrisis wist de inflatie zelfs nog verder te verlagen. In sommige Westerse landen was er zelfs tijdelijk sprake van deflatie. Door het ruimhartige overheidsbeleid zit de inflatie inmiddels weer in de lift en daar maken fondsbeheerders zich grote zorgen over.

Tijdens de afgelopen weken is de stemming onder de fondsbeheerders veranderd. De coronacrisis wordt niet langer gezien als het grootste risico voor de financiële markten. Deze verbetering is met name te danken aan het vaccinnieuws. De angst voor de coronacrisis heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het ‘inflatiespook’.

Inflatie kan een groot probleem worden voor de aandelenmarkten

Uit de meest recente enquête van Bank of America, die elke maand onder de wereldwijde fondsbeheerders gehouden wordt, blijkt dat het overgrote deel van de fondsmanagers zich inmiddels het meeste druk maakt over de stijgende inflatie. Fondsbeheerders zien een stijgende inflatie als het grootste risico voor de financiële markten. Daarnaast maken ze zich ook grote zorgen over de mogelijke ‘crash’ binnen de obligatiemarkt. Op het moment dat de rentes immers verder stijgen zal dit desastreuze gevolgen hebben voor de waarde van obligaties.

Met name het risico van ‘inflatie’ zal voor veel beleggers als een verrassing komen. Als gevolg van het ruimhartige beleid van de centrale banken kan dit risico echter binnen afzienbare tijd waarheid worden. En dat lijken maar weinig beleggers zich op dit moment te realiseren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>