Succesvol beleggen heeft meer te maken met je verliezen dan met je winsten. Net als in het leven of in sport valt het bij de beste beleggers voor dat ze fouten en verliezen maken. Maar wie geld verliest krijgt eigenlijk een signaal dat je iets niet goed doet. Het is de manier waarop je met dat signaal omgaat, dat het grote verschil kan maken.

Geld verliezen op de aandelenmarkt kan je vergelijken met fysieke pijn. De meeste mensen zullen fysieke pijn bestrijden met medicijnen in plaats van de onderliggende oorzaak te zoeken en aan te pakken. Daardoor komt de pijn regelmatig terug. Wie zijn verliezen op de aandelenmarkt op dezelfde manier aanpakt, zal ook regelmatig terug met die verliezen geconfronteerd worden.

Omgaan met verlies is net als met pijn mentaal een uitdaging. De pijn van verlies is vele malen groter dan de vreugde bij winst. De oosterse maatschappij heeft een heel andere benadering dan de westerse op het gebied van pijn. In Azië probeert men pijn te voorkomen, bijvoorbeeld met accupunctuur en massages. De westerse maatschappij slikt pillen wanneer de pijn aanwezig is.

Als belegger kan je beter de oosterse principes toepassen.

Je moet ervoor zorgen dat je pijn (lees: verlies) kan voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door goed te weten waar je mee bezig bent. Op iedere beleggerspotje past een dekseltje. Wie een fout dekseltje kiest, zal problemen hebben wanneer het potje overkookt.

Waarom verliezen beperken zo belangrijk is

Eens er toch verliezen zijn, wat onvermijdelijk is, is het belangrijk om er goed mee om te gaan. Dat wil zeggen dat je moet beseffen wat er fout loopt. Je moet het verlies beperken, accepteren en leren uit de fouten. De lessen die je trekt uit je fouten, zullen voor extra winst zorgen bij toekomstige beleggingen.

Warren Buffett’s eerste regel is niet voor niets: zorg dat je geen geld verliest. Je verliezen beperken is bijzonder belangrijk. Kijk maar eens naar deze regels van verlies.

Maximale verliezen

Kort samengevat kunnen we concluderen dat je:

Bron: StockCharts