Cryptomunten riskeren om slachteroffer te worden van hun eigen succes, dat beweert de Bank of International Settlements. Digitale munten zijn niet schaalbaar en dreigen in elkaar te storten door het gebrek aan vertrouwen en efficiëntie naarmate meer en meer mensen ze gebruiken. Die twee factoren zijn ook van groot belang voor traditionele betalingssystemen.
Voor elke vorm van geld dat via grote netwerken moet passeren, zijn vertrouwen en efficiëntie een absolute noodzaak. Dat is te lezen in het jaarverslag van de Bank of International Settlements, een overkoepelende groep die fungeert als bank voor alle centrale banken van de wereld.
Volgens het BIS knelt daar het schoentje voor cryptomunten. Des te groter ze worden, des te meer problemen de kop komen opsteken. Die netwerken zijn gevoelig voor congestie naarmate ze groter worden. Daardoor duren de transacties langer en gaan de transactiekosten omhoog.
Waarde
Hyun Song Shin, head of research bij het BIS, zei dat traditioneel geld waarde heeft omdat mensen het effectief gebruiken als betaalmiddel. Terwijl digitale munten voornamelijk worden gekocht als vorm van speculatieve belegging. Het dient in de meeste gevallen niet als betaalmiddel.
Without users, it would simply be a worthless token. That’s true whether it’s a piece of paper with a face on it, or a digital token
Bij het BIS zijn ze niet mals voor crypto. Agustin Carstens, general manager, beschreef de bitcoin als een combinatie tussen een bubbel en een ‘Ponzi scheme’. Ze waarschuwden centrale banken eerder al om kritisch te zijn, zeker omdat bepaalde banken hun eigen digitale munt willen ontwikkelen.
Tot nu toe is er nog geen enkele centrale bank die zijn eigen digitale munt heeft. Maar in Zweden staat de Riksbank dichtbij het gebruik van zijn eigen cryptomunt, vooral omdat cashgeld hier zo goed als verdwenen is. Ze broeden op een plan om de e-krona in het leven te roepen voor kleine betalingen.
Bronnen: CNBC
Foto: QuinceMedia – Pixabay