Rusland verklaarde vannacht de oorlog aan Oekraïne. Volgens diverse regeringsleiders heeft Rusland daarmee niet alleen de oorlog verklaard aan Oekraïne, maar ook aan de rest van het Westen. Al zou de laatstgenoemde oorlog hoogstwaarschijnlijk economisch uitgevochten worden. Wat zal uiteindelijk het effect van deze oorlog op de financiële markten zijn?

De wereldwijde beurzen kleuren op dit moment donkerrood. Ook in Rusland liepen de verliezen stevig op. Niet alleen de Russische munt moest veel terrein inleveren, ook de Russische beurs moest harde berentikken incasseren. Op een gegeven moment werd zelfs de handel in Rusland stilgelegd. Vooralsnog reageren beleggers dus met angst op deze gebeurtenis.

Deze beursdaling kan juist kansen bieden

Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, blijkt dat geopolitieke evenementen vaak een kortdurend effect op de aandelenmarkten hebben. Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van LPL Research, zijn alle geopolitieke gebeurtenissen sinds de jaren ’40 in beeld gebracht. Uit onderzoek blijkt dat de S&P 500 index gemiddeld genomen 20 dagen later een bodem weet te bereiken. Daarnaast duurt het gemiddeld slechts 43 dagen alvorens de koersschade volledig hersteld is.

Beleggers moeten dus uitkijken dat ze op dit moment niet te ver in hun emoties doorslaan. Het verleden maakt in ieder geval duidelijk dat geopolitieke spanningen ook tot enorme beurskansen kunnen leiden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar