De cryptomarkt kende dit jaar al tientallen cryptomunten die op korte tijd 100-en en zelfs 1.000-en procenten zijn gestegen. Wie bijvoorbeeld begin dit jaar €1.000 investeerde in Ethereum, heeft nu maar liefst meer dan €50.000. De kans is klein dat Ethereum op korte tijd nog eens x50 gaat. Maar andere cryptomunten kunnen dat mogelijk wel doen. Maar hoe vind je die?

In april 2016, vlak nadat Slim Beleggen Bitcoin adviseerde, had de totale cryptomarkt een marktwaarde van $8 miljard. Begin dit jaar was dat $17 miljard. Een verdubbeling op minder dan een jaar. Maar vandaag is de volledige cryptomarkt al meer dan $500 miljard waard.

Wanneer jij de volgende winnaar te pakken kan krijgen, kan ook jij nog rendementen realiseren waar je nu enkel van kunt dromen.

Hoe spot je nu de volgende Bitcoin, Ripple of Ethereum?

-1. De levensvatbaarheid

De winnaars van de cryptomarkt vind je niet bij de cryptomunten met de laagste nominale koers. Zo zijn er cryptomunten die aan een koers noteren van $0,001 of $0,002. Het is niet omdat die nominale koers zo laag is, dat je er veel geld mee kan verdienen. Dat is een fout die veel cryptobeleggers maken.

Je moet kijken naar de economische waarde en de levensvatbaarheid van het project. Maar niet alleen het project is belangrijk, ook de mensen die aan het project meewerken. Dat zien we ook bij technologieaandelen. Bedrijven als Google, Facebook, Apple, … trekken de beste mensen aan. En dat werkt. Het is niet toevallig dat dit de beste en grootste bedrijven ter wereld zijn.

Stel jezelf de volgende vragen om de levensvatbaarheid van de cryptomunt te bepalen:

-a) Is er (een groeiende) nood aan deze technologie?

-b) Is er concurrentie met een beter project?

-c) Zijn de ontwikkelaars nauw betrokken bij het project?

De antwoorden zouden dan ‘Ja – Nee – Ja’ moeten zijn. Daarna kan je kijken naar de volgende criteria.

<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>

-2. Zoek naar platformen, niet naar toepassingen

Waarom zijn bedrijven als Google, Facebook, Apple, … zo groot? Het zijn allemaal platformen waarop toepassingen worden gebouwd. Dat zien we ook terug in de cryptomarkt. Het bekendste platform is Ethereum. Op Ethereum worden veel toepassingen gebouwd met andere cryptomunten.

Maar toepassingen hebben het grote risico ten prooi te vallen aan concurrentie. En dan kan het snel bergaf gaan wanneer de concurrentie beter is. Een platform trekt daarentegen veel toepassingen aan en wordt daardoor na verloop van tijd onmisbaar.

-3. Het aantal beschikbare cryptomunten

Je moet niet zomaar een munt kopen omdat de naam eens opduikt in de media. Net als bij beleggen in aandelen moet je bij beleggen in cryptomunten ook je huiswerk doen.

Zo zijn er bijvoorbeeld cryptomunten met een ongelimiteerd aantal munten. Wanneer er ongelimiteerd munten bij kunnen komen, gaat dat na verloop van tijd op de waardering werken.

Stel er zijn 100 miljoen munten aan $10 per coin. Dan is het project $1 miljard waard. Zijn er na verloop van tijd 500 miljoen munten gecreëerd, dan is aan de koers van $10 het project $5 miljard waard. Indien het project eigenlijk maar $2 miljard waard is, zal de koers dus dalen naar $4. De waarde van het project is verdubbeld, maar de waarde van de munt is meer dan gehalveerd.

Beperk je dus tot de cryptomunten waar er een maximaal aantal cryptomunten zijn.

-4. De economische marktwaarde van de munt

Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk draait alles rond de economische marktwaarde van de munt. Stel jezelf heel eerlijk de vraag ‘Als deze cryptomunt een technologiebedrijf was, hoeveel zou het dan waard zijn op dit moment?’.

Bekijk de waarde in verhouding tot andere cryptomunten en de volledige cryptomarkt. De totale cryptomarkt is momenteel zo’n $150 miljard waard. Bitcoin ($70 miljard), Ethereum ($30 miljard) en Ripple ($10 miljard) nemen daar al een groot stuk van voor hun rekening.

Hoe is de economische verhouding van de nieuwe cryptomunt ten opzichte van deze projecten?

Conclusie

De volgende Ripple, Bitcoin of Ethereum vinden is niet eenvoudig, maar niet onmogelijk. Er duiken altijd nieuwe projecten op die de wereld kunnen veranderen. Maar er zijn er ook honderden die sneuvelen.

Wil je de evolutie van de cryptomarkt op de voet volgen aan de hand van het advies van experts die deze markt dag en nacht volgen? Abonneer dan op het Technologie Rapport van Slim Beleggen. Daar  vind je de sterkste analyses over technologieaandelen én de cryptomarkt.

En wie weet, vinden zij als eerste de nieuwe Bitcoin, Ethereum of Ripple. Dan wil je dat toch als eerste weten, niet?

Foto Credit: iStock

Bron: Decentralize Today