De Europese regeringsleiders hebben, na een nacht onderhandelingen, een akkoord met elkaar bereikt over hoe de crisis aan te pakken. Enkele snapshots via De Standaard:
Het nieuwe akkoord voor een versterking van de begrotingsdiscipline in de eurozone zal gesloten worden tussen de 17 lidstaten van de eurozone, plus zes andere landen buiten de muntunie. Groot-Brittannië, Zweden, Tsjechië en Hongarije gingen niet akkoord. De landen moeten hun begrotingstekort tijdig onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) krijgen. Verder moet het structurele begrotingstekort onder de 0,5 procent van het bbp blijven. Enkel landen waarvan het de overheidsschuld lager ligt dan 60 procent van het BBP, mogen die grens overschrijden.
Eerlijk gezegd hadden we al een vergelijkbare overeenkomst in Europa. En daar heeft niemand zich aan gehouden, ook niet Frankrijk en Duitsland, dus waarom zou dat nu plots gaan veranderen? Dus om het akkoord een “zeer goed resultaat” te noemen, dat vinden we wel heel kort door de bocht. Maar er is in ieder geval wel een persoonlijk probleem uit de weg geruimd: Sarkozy heeft Carmeron eindelijk buitengewerkt!
Een akkoord tussen de 27 EU-lidstaten kon dus niet bereikt worden. Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy zou de Britse premier David Cameron ‘onaanvaardbare eisen gesteld hebben’. De Britten moeten volgens hem ‘nu ook niet meer zeuren over een Europa van twee snelheden’. Cameron van zijn kant stelde dat hij niet kon ingaan op het akkoord omdat de voorwaarden ‘ingingen tegen de belangen van het Verenigd Koninkrijk.
Ondertussen werd er wat gemorreld aan het EFSF, maar niet om te zeggen wat we er meteen laaiend enthousiast over worden. Er komt zelfs een tweede noodfonds, maar ook dat lijkt een maat voor niets:
Het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, gaat al op 1 juli volgend jaar van start. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden. Het zal volgens de Franse president Nicolas Sarkozy de ECB zijn die belast wordt met het beheer van het huidige noodfonds EFSF en het toekomstige ESM.
De sleutel voor het probleem in Europa steekt in het sleutelgat bij de ECB, maar die wordt voorlopig niet omgedraaid. Tot die tijd blijft het verder aanmodderen in Europa vrezen we. De beurzen reageren eerder gematigd op het akkoord… en terecht: dit gaat de druk op de markten niet wegnemen!