Er wordt veel gesproken over de extreme overwaardering waar de markten vandaag de dag mee te maken hebben. Als maatstaf wordt onder andere de RSI-indicator gebruikt. We hebben inderdaad te maken met een extreem hoge stand bij deze spanningsmeter, maar dat is juist fantastisch nieuws!

De RSI-indicator wordt vaak gebruikt om te meten of een bepaald financieel product onder-, neutraal of overgewaardeerd is. Op het moment dat de RSI-indicator boven de 70-grens komt, wordt er vaak gesproken van een ‘overgekochte situatie’. Gezien het feit dat de RSI-indicator op maandbasis bij de S&P 500 index boven de 85 beweegt, mogen we wel spreken van een uitzonderlijke overwaardering.

S&P 500 index doet goede zaken bij een hoge RSI

Joshua M Brown, van The Reformed Broker, heeft een onderzoek gedaan naar het effect van een RSI-notering van boven de 85. Sinds het jaar 1950 hebben we een aantal keer te maken gehad met een dergelijke hoge notering en dit was altijd het geval toen de Bull Market in een ‘sterke fase’ was beland.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Reformed Broker, is te zien dat de S&P 500 index het veel beter dan normaal weet te doen op het moment dat de RSI-indicator op maandbasis boven de 85 noteert. Gemiddeld gezien staat de S&P 500 index in dit geval een jaar later ruim 17% hoger. De gemiddelde winst over 3 jaar bedraagt zelfs meer dan 55%!

Gezien het verleden hoeven we dus voorlopig nog niet te vrezen voor een top op de markten. Of zal het deze keer anders zijn?