Het monetaire landschap is tijdens de afgelopen maanden drastisch veranderd. Het is op dit moment wachten op de eerste renteverhoging. De kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank in maart voor het eerst sinds het jaar 2018 de rente weer gaat verhogen. Een hogere rente kan echter gaan leiden tot dalende winsten.

Beleggers die al wat langer op de beursvloer meelopen die weten dat het op de lange termijn gaat over de zogenoemde ‘koers-winstverhouding’ van een aandeel. Op basis hiervan wordt immers vaak gesteld of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Mocht de winst te ver onder druk komen te staan, dan zal dit zonder twijfel effect hebben op de koers van het betreffende bedrijf.

Zwaar gefinancierde bedrijven kunnen het lastig gaan krijgen

Uit onderzoek van Real Investment Advice blijkt dat een hogere Amerikaanse rente vaak gepaard gaat met dalende Amerikaanse bedrijfswinsten. Op de bovenstaande grafiek is dat in beeld gebracht. Een hogere rente hoeft overigens op korte termijn nog niet direct te leiden tot dalende winsten, maar vaak is dit op de middellange termijn niet te voorkomen.

Een dalende winst is overigens ook goed uit te leggen. Op het moment dat de rente immers in de lift zit, zal het voor bedrijven duurder worden om hun bedrijfsactiviteiten te financieren. Dit zal leiden tot hogere rentelasten en dat heeft uiteraard een negatieve invloed op de winst. Met name bedrijven die zwaar gefinancierd zijn hebben hier last van. Beleggers zullen daar dus rekening mee moeten houden bij hun beleggingsbeslissingen.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis