De spanning op de markten loopt weer op, nu blijkt dat de groei in China niet voldoet aan de (hoge) verwachtingen. Tja, het loopt niet meer van een leien dakje op de beurs, en dan drukken we ons eerder voorzichtig uit. In een dergelijk klimaat kan je aandelen best mijden. Of je tenminste terughoudend opstellen, tot de figuurlijk lucht is opgeklaard. Vandaag wil je averechts handelen, wars van de beurs. Je moet opzoek naar activa met een lage of zelfs negatieve correlatie met aandelen. In eerste instantie denk je als belegger dan aan obligaties, grondstoffen, goud, zilver, … En dat klopt ook allemaal in minder of grote mate (buiten de prijs van olie dan tegenwoordig gerekend). Maar toch zijn kapitaalmarkten tegenwoordig meer met mekaar verweven dan iedereen denkt. Als je ergens aan een touwtje trekt, dan beweegt de hele poppenkast. Daar voelen beleggers zich niet altijd comfortabel bij. Terecht, overigens. Toch bestaan er vandaag activa waar de correlatie met aandelen volledig uitgesloten is. Dit actief is BITCOIN! Op de volgende grafiek ziet u het bewijsmateriaal hiervoor. Het betreft een correlatiegrafiek, ook wel spreidingsdiagram genoemd, van Bitcoin versus de S&P 500. Dit is erg complexe materie, maar wat u dient te onthouden is het rood omcirkelde cijfer. Een correlatie varieert tussen 0 en 1, waarbij 0 geen correlatie heeft en 1 de maximale correlatie vertoont. Met een score van 0,037 is de correlatie tussen Bitcoin en aandelen dus quasi nihil, of beter, verwaarloosbaar. Dat wil je als alternatieve belegging zien voor je portefeuille. Een actief dat wars van aandelen handelt. Maar het wordt nog beter. Bij verder onderzoek zien we dat Bitcoin ook geen correlatie vertoont met grondstoffen. Meer nog, er is zelfs een kleine negatieve correlatie met de goudprijs. Met andere woorden, als goud stijgt, dan is er een kleine kans dat Bitcoin dan daalt, en omgekeerd. Kortom, de prijs van Bitcoin handelt echt afzonderlijk van het financiële systeem. Geweldig! Ja, dat zou je denken, maar toch is Bitcoin een actief dat vandaag nog altijd door een minderheid van de beleggers bekeken wordt. En dat biedt weer kansen, vanuit contrair perspectief. Want laten we eens kijken naar de rol van Bitcoin tussen al die financiële grootheden. Dat kan je wellicht best toetsen ten opzichte van het opgeslagen kapitaal per actief. Hier is het overzicht:
- Goudmarkt: 7.500 miljard dollar
- Amerikaanse aandelenmarkt: 26.300 miljard dollar
- Globale obligatiemarkt: 40.200 miljard dollar
- Globale bbp: 78.000 miljard dollar
- Globale derivatenmarkt: 700.000 miljard dollar
U ziet, dit zijn indrukwekkende getallen, als je er bij stilstaat. Bitcoin heeft een globale marktkapitalisatie van… trommelgroffel… amper 6,2 miljard dollar! Of anders gesteld, de ‘kleine’ goudmarkt heeft een vermogen dat meer dan 10x groter is dan de Bitcoinmarkt. Zo klein is dit marktsegment nog steeds. Zelfs individuele bedrijven, die een mogelijke concurrent zouden kunnen vormen, zijn vele malen groter:
- Paypal: 47 miljard dollar
- Mastercard: 97 miljard dollar
- VISA: 170 miljard dollar
- …
Bitcoin is nog altijd ‘peanuts’ in dit segment. Of anders gesteld: als de prijs van Bitcoin vandaag van 400 USD naar 4000 USD zou gaan, dan is het systeem nog steeds een kleine speler in deze markt. Als Bitcoin concurrentie kan bieden voor goud, dan kan de prijs van Bitcoin naar 400.000 USD!! U begrijpt wel waarom dat we in deze fase Bitcoin willen gaan opvolgen, nu het de kinderjaren achter zich heeft gelaten. Zorg ervoor dat u nu nog onze GRATIS BITCOINGIDS download, want het is voor iedere contraire belegger een MUST om te weten:
- Wat zijn bitcoins?
- Hoe koop ik ze?
- Hoe verkoop ik ze?
- Wat is het potentieel voor mijn vermogen?
Antwoord op deze en andere vragen, leest u in het gloednieuwe Bitcoin Rapport.