Dankzij het soepel beleid van de ECB zal Duits beursgenoteerd vastgoed zich herpakken. Britse huizenbouwers van hun kant zullen een inhaalbeweging maken. Europa is dankzij de ineenstorting van de olieprijs bevrijd van een economisch beleid dat op Duitsland was toegespitst, zegt Hugh Hendry, de welbespraakte beheerder bij Eclectica Asset Management. Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om massa’s geld te pompen in de economie, is precies wat het continent nodig had. Europa zal als het ware uit de doden opstaan.
Duits vastgoed goedkoop
Het beleid van de ECB is eigenlijk te soepel voor een productief land zoals Duitsland. Hendry ziet dan ook de Duitse huizenprijzen relatief sterker stijgen dan andere activa. De beheerder wijst erop dat vastgoedprijzen in Berlijn liggen lager dan in Madrid. Daarnaast legt hij uit dat vandaag veel mensen naar de steden trekken. Hierdoor is de leegstand laag en valt ze nog terug. Het woningtekort zorgt ervoor dat de huizenprijzen stilaan van een laag niveau beginnen te stijgen. Voorts neemt de vraag van investeerders toe. Het gemiddelde huurrendement bedraagt 7% terwijl op 10-jarig staatspapier de rente onder de 1% staat. De keuze is dus vlug gemaakt. Hoewel de Duitse huizenprijzen sinds 2010 aan het stijgen zijn, zoals u hieronder kunt zien, is er volgens Hugh Hendry nog heel wat potentieel.
Britse huizenbouwers
Hugh Hendry koopt ook Britse huizenbouwers die aantrekkelijk geprijsd zijn. Verschillende elementen pleiten in hun voordeel. Door de contractie in de banksector zijn weinig Britse gezinnen de voorbije jaren een hypothecair krediet aangegaan. Daarenboven zijn de prijzen voor gronden zeer laag.
Britse huizenbouwers noteren tegen gemiddeld 12 keer de winst, leveren een dividendrendement van 4% en kunnen dit aan de hand van speciale dividenden nog optrekken.
De Bank of England zal bovendien niet zo snel de rente gaan verhogen gezien de wereldwijde vertraging. Positief voor de vastgoedmarkt aangezien kredieten niet direct duurder zullen gaan worden.