Venezolaanse Bolivar

Vliegtuigen vol met dozen landen in Caracas, Venezuela. In plaats van voedsel of hulpgoederen bevatten deze dozen briefjes van de Venezolaanse munt, de Bolivar. De lading komt nadat de regering Maduro in de 2e haarhelft van 2015 het bevel gaf de geldhoeveelheid te verhogen. En daar blijft het niet bij. In december bestelde de Venezolaanse overheid nog eens voor 10 miljard Bolivars. Dit komt overeen met een hogere geldcreatie dan wat de Federal Reserve en de ECB samen op een jaar printen, terwijl de Bolivar geen internationaal aanvaarde munt is. Het Internationaal Monetair Fonds, het IMF, schat dat hierdoor inflatie kan oplopen tot 720%, het hoogste in heel de wereld. Het is in feite bizar dat een land met de hoogste oliereserves ter wereld in dergelijke situatie terecht kan komen. Hyperinflatie Bolivar

Nieuw schoolboek voorbeeld van Hyperinflatie

Vorige week bereikte de Bolivar de psychologisch belangrijke barrière van $1.000 op de zwarte markt, voor het eerst in de geschiedenis. Hyperinflatie is niet veraf meer. De bevolking wil zo snel mogelijk aan cash geld geraken om het nog sneller uit te kunnen geven. Vliegtuigen vol cash geld zullen dit proces enkel maar versnellen. Een maïskoekje met kaas, de arepa, kost bijna 1.000 Bolivars. Het briefje met de hoogste nominale waarde is 100 bolivar. Voor een kleine versnapering moeten de Venezolanen dus al 10 biljetten bovenhalen. Geen wonder dat briefje van 2 Bolivar gebruikt worden als servetten.

Hyperinflatie Venezuela

Analisten zijn het er over eens dat de overheid geen hogere nominale geldbriefjes durft uitgeven omdat ze daarmee moeten toegeven dat inflatie uit de hand loopt. Maar briefjes met een hoge nominale waarde veroorzaken geen hoge inflatie, ze zijn het resultaat ervan.

<< Ultieme bescherming tegen hyperinflatie: Goud! >>