IBM_header De bekende macrobelegger Stanley Druckenmiller heeft het niet zo op met IBM. Het bedrijf laat al zes jaar geen omzetgroei meer zien. En het investeert bijna niet in de eigen toekomst via R&D, terwijl bedrijven als Amazon en Palantir frontaal de aanval openen. In feite zegt hij iets soortgelijks als shortseller Jim Chanos eind vorig jaar. Volgens Chanos probeert IBM slechte operationele resultaten te verdoezelen met het inkopen van eigen aandelen en het benadrukken van ‘pro forma’ resultaten. Dat zijn winstcijfers die geschoond zijn van zoveel ‘eenmalige’ en ‘non-cash’ onkosten dat ze de werkelijkheid niet meer goed benaderen. Superbelegger Warren Buffett blijft echter positief op Big Blue, zo blijkt uit recente uitlatingen. Zijn Berkshire Hathaway heeft 8,2% van IBM in bezit. Hij ziet de strategie van CEO Gini Rometti wel zitten. En toevallig was Rometti, net als Druckenmiller, vorige week spreker bij de DealBook conferentie van de New York Times. Zo kunnen we dus zelf beoordelen wat het management van IBM van plan is. ibm_chart Allereerst wijst Rometti er op dat hoewel IBM bijna geen omzetgroei boekte over de laatste tien jaar, de winst wel meer dan verdubbelde. Haar doel is dan ook focussen op producten die de meeste waarde toevoegen voor de klant. En de hoogste marges hebben. Rometti:

De technologiesector is bezaaid met gebieden waar je hoge groei kunt realiseren en tegelijkertijd geen geld kunt verdienen. Zo is IBM nooit geweest.

Dat de omzet niet groeide, heeft deels te maken met de dollarkoers en deels met verkopen van bedrijfsonderdelen, aldus de CEO. De kernbusiness van IBM mag dan niet groeien, het is geen eenvoudig product. En IBM heeft grote klanten die niet zomaar even overstappen. Rometti:

Wij staan aan de basis van de IT-systemen van 90% van de banken wereldwijd en 80% van de luchtvaartmaatschappijen. Van alle kritische data in de wereld loopt 70% via ons.

Maar het nieuwe fundament van IBM, dat nu goed is voor 27% van de omzet, groeit wel: met 30% in de eerste drie kwartalen van dit jaar. Rometti heeft het dan over big data analytics, cloud, mobility en security. Maar de echte nieuwe trend is volgens haar cognitive, ofwel artificial intelligence (AI) systemen die zichzelf verbeteren. Met supercomputer Watson heeft IBM volgens Rometti een sterk ijzer in het vuur. Watson is bijvoorbeeld nu al in gebruik bij het onderschrijven van verzekeringspolissen bij Swiss Re en bij farmaceutisch onderzoek. Hoe zit het met dat grote aandeleninkoopprogramma? We doen dat simpelweg omdat we het kunnen, aldus de CEO. Rometti zegt een scherpe blik op kapitaalallocatie te hebben:

Deze industrie staat bekend om grote acquisities waar bedrijven vervolgens enorme afschrijvingen op deden. Ik zeg tegen aandeelhouders: dat is jullie geld, oké? Dat is niet hoe wij het doen.

Tot slot geeft Rometti nog een inkijkje in haar eigen filosofie:

Iets waarin ik heilig geloof is de gedachte dat groei en comfort nooit hand in hand gaan. Ik denk dat dat klopt voor mensen, ik denk dat dat klopt voor bedrijven en ik denk dat dat klopt voor landen.

https://www.youtube.com/watch?v=lsYdjd6DY8k

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>