IBM en SAP zijn de laatste techbedrijven die een massale ontslagronde doorvoeren. Beide bedrijven schrappen duizenden jobs naar aanleiding van de reorganisatie van hun bedrijven en de winst die onder druk staat door de vertragende wereldeconomie.

IBM kondigde de inkrimping woensdag aan en zei dat deze verband hield met de eerder aangekondigde afsplitsing en verkoop van 2 bedrijfsonderdelen. Ongeveer 3 900 functies, of 1,5% van het wereldwijde personeelsbestand, zullen naar verwachting verdwijnen.

SAP, het grootste softwarebedrijf van Europa, gaat 2 800 mensen ontslaan. Met een personeelsbestand van 112 000 werknemers komt dit neer op zo’n 2,5%.

Massale ontslagrondes bij Big Tech

Het nieuws komt op een moment dat andere grote techbedrijven hun personeelsbestand wereldwijd inkrimpen als reactie op de sombere wereldwijde economische vooruitzichten en de afnemende vraag naar sommige digitale diensten na de pandemie. Vorige week kondigden Google moederbedrijf Alphabet en Microsoft elk ontslagen aan van respectievelijk 12 000 en 10 000 werknemers.

Dat volgde op soortgelijke plannen van Amazon en Salesforce om duizenden banen te schrappen. Bij de e-commercegigant alleen al worden meer dan 18 000 werknemers getroffen.

De Amerikaanse technologiesector nam tijdens de pandemie enorm veel mensen aan omdat de vraag naar hun digitale diensten boomden. Nu de wereld echter opnieuw haar normale leven leidt, stuikt de vraag in elkaar. De Amerikaanse technologiesector kondigde in 2022 bijna 100 000 ontslagen aan. Dit is een stijging van 650% ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus adviesbureau Challenger, Gray & Christmas.

Bron: CNN
Foto: iStock