IBM wordt vaak aanzien als een saai aandeel. In tijden van onrust kan zo’n aandeel echter de grootste winst opleveren. In 2022 is IBM dan ook het best presterende aandeel uit het clubje van Big Tech.
De Nasdaq sluit zijn slechtste jaar sinds 2008 af. Hoge gasprijzen, stijgende inflatie en het forse tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve hebben groeiaandelen afgestraft en de voorkeur gegeven aan minder volatiele namen die als meer recessiebestendig worden beschouwd.
Tech namen die floreerden tijdens de Covid dagen leden het meest toen de economie weer op gang kwam en consumenten terugkeerden naar veel van hun oude gewoontes.
Van de Amerikaanse techbedrijven met een waarde van $50 miljard of meer is IBM een van de slechts 2 die tot nu toe in 2022 een positief rendement heeft gegenereerd. Bij de sluiting op vrijdag steeg het aandeel met 6% op jaarbasis. De andere stijger is VMware, dat 5% stijgt omdat het in mei instemde met een overname door Broadcom voor $61 miljard.
Terwijl Meta, Amazon en Tesla onderuit werden gehaald, richtten beleggers zich op het 111 jaar oude IBM. Beleggers verkiezen het bedrijf door de stabiele inkomsten die het jaar na jaar genereerd. In tijden van onrust is dit iets waar beleggers een houvast kunnen vinden.
Analisten van Bernstein stellen:
Gezien zijn defensieve kenmerken en historische prestaties denken wij dat IBM het waarschijnlijk goed zal doen als de markten onder druk blijven staan.
Hybride aanpak
IBM koos voor een hybride benadering van de cloud onder CEO Arvind Krishna, die in 2020 Ginni Rometty opvolgde aan het roer. Nadat het bedrijf moeite had om schaal te winnen als leverancier van cloudinfrastructuur, gokte het erop dat ondernemingen zowel on-premise datacenterinfrastructuur als de publieke cloud zouden gebruiken, in plaats van volledig te vertrouwen op de ene of de andere aanpak.
Consulting blijft een belangrijk onderdeel van IBM’s activiteiten, goed voor een derde van de inkomsten. Op dat gebied werkt IBM samen met de grote cloudproviders, in plaats van strikt met hen te concurreren. Het bedrijf heeft een orderportefeuille van meer dan $1 miljard bij Microsoft en een nog grotere bij Amazon.
IBM maakte ook technologische vooruitgang in 2022 met de introductie van de z16 mainframe computer. Als er een nieuw mainframe komt, upgraden veel klanten. Dat leidt tot meer inkomsten uit hardware en zeer winstgevende transactieverwerkingssoftware om op de machines te draaien. IBM’s vorige mainframe boom cyclus begon in september 2019.
IBM bleef dit jaar weg van grote dure overnames, maar kondigde wel enkele kleinere deals aan om bepaalde capaciteiten te versterken. Eerder deze maand ging IBM akkoord met de aankoop van Octo, een consultingbedrijf uit Virginia dat zich richt op overheidsinstellingen. Het nam dit jaar ook consultingbedrijven Dialexa en Sentaca over.
Bron: CNBC
Foto: iStock