china_griekenland De Ierse econoom David McWilliams is niet te spreken over het Griekse akkoord dat er nu ligt. Waarom is die euro zo heilig voor het land? Waarom zo’n hoge prijs betalen? McWilliams legt uit dat de Grieken nu tegen 10 tot 15 jaar bezuinigingen aankijken. Er zijn amper groeivooruitzichten. De bevolking zal uit voornamelijk toeristeneuro’s een mager bestaan moeten schrapen. Er is ook geen kapitaal in Griekenland. Prijzen dalen overal. Duitsers en andere buitenlanders zullen de hotels voor een appel en een ei opkopen. De winsten vloeien weer naar Duitsland, waardoor het handelsoverschot nog verder groeit. De Griekse werknemers kopen vervolgens met hun loon weer geïmporteerde goederen, aldus McWilliams. De levensstandaard blijft dus laag. Met deze vooruitzichten zullen nog meer getalenteerde jongeren emigreren. Een eventueel economisch herstel zal ten goede komen aan de crediteuren. Als, zo stelt McWilliams, de Europeanen nieuwe leningen zouden verstrekken, dan moeten de Grieken eerst nog de gaten van gisteren vullen voordat ze aan vandaag kunnen denken.

Meer kapitaal naar Griekenland

Wat nu als de Grieken die situatie om kunnen draaien? Dat er wel kapitaal is? En buitenlandse investeringen in fabrieken? En hogere productiviteit? De Ieren deden het. Zij verlaagden hun belastingen. Buitenlands kapitaal, met name uit de VS, stroomde toe. De stijgende kapitaalintensiviteit van de economie stuwde ook de Ierse levensstandaard omhoog. Ierland was de afgelopen drie decennia maar liefst gekoppeld aan vier verschillende valuta. Op geen enkel moment dachten de Amerikanen er aan hun geld terug te halen. De Ieren hebben nog net niet de dollar als eigen valuta genomen of daaraan gekoppeld, maar dat zo zomaar kunnen. McWilliams ziet hierin de oplossing voor Griekenland:

Hoe komen de Grieken aan buitenlands kapitaal terwijl ze nog steeds een sterke munt gebruiken en op die manier hun economie versterken? Door de renminbi als munt te adopteren!

Dat heeft ook voordelen voor China.

De Chinezen krijgen vaste voet in Europa. Ze investeren miljarden in Griekenland waar ze hun eigen producten laten monteren. En ze gaan geleidelijk omhoog qua toegevoegde waarde, net zoals de Amerikanen in Ierland deden.

Griekenland krijgt hiermee een stevige boost.

De Grieken krijgen een stabiele valuta, meer dan genoeg liquiditeit voor het banksysteem en een valuta gedekt door economische logica. Ze krijgen industrie en technologie zodat de volgende generatie in smetteloze hi-tech fabrieken kan werken, terwijl ze hi-tech consumentenproducten naar de rest van Europa exporteren. De resulterende druk op superexporteur Duitsland wordt Athene’s zoete wraak voor de recente vernedering.

En dit alles is haalbaar, niet alleen praktisch maar ook juridisch, aldus McWilliams.

Zweden, Groot-Brittannië en Denemarken zitten tenslotte ook in de EU, terwijl ze niet de euro gebruiken.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>