crisis_olie De OPEC besloot vorig jaar alle registers open te gooien om het verloren marktaandeel terug te winnen. Die strategie lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Maar dat betekent wel dat de wereld een nieuwe strategische oliecrisis riskeert nu het Midden-Oosten zijn greep op de markt terugkrijgt en niet-OPEC producenten uit de markt drukt, zo waarschuwt het Internationale Energieagentschap (IEA). De investeringen in de olie-industrie klappen namelijk in. Dit jaar zakken de investeringen met 20%. De lage olieprijs dwingt bedrijven om projecten met een hoge kostprijs in de VS, Canada, Rusland, Brazilië en delen van Afrika op pauze te zetten. Volgens Fatih Birol, directeur van het IEA, is er $ 650 miljard nodig om de productie alleen al op peil te houden. Daar komt de industrie lang niet aan. En volgend jaar zakken de investeringen naar verwachting nog eens met een vijfde. Birol:

Dit is waar het meest bezorgd over ben. Dit is de eerste keer sinds de jaren 1980 dat de investeringen in twee opeenvolgende jaren zullen dalen. En dat gaat serieuze gevolgen hebben.

crisis_1

Een langdurige periode van prijzen rond $ 50 per vat kan het marktaandeel van producenten in het Midden-Oosten terugduwen van 50% naar 75%. En omdat de OPEC nu flink doorpompt, is er maar weinig reservecapaciteit als er een crisis mocht ontstaan. Het is niet zozeer het risico dat de OPEC zijn monopolie weer gaat aanwenden voor politieke doeleinden, zoals bij het olie-embargo in 1973. Ditmaal zijn het de chaos en sektarische conflicten in de regio die elk moment uit de hand zouden kunnen lopen. Het IEA stelt:

De afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten escaleert uiteindelijk naar een niveau dat we het laatst zagen in de jaren 1970. Een dergelijke concentratie van het wereldwijde aanbod gaat samen met verhoogde bezorgdheid over de continuïteit van de energievoorziening. Met name Aziatische afnemers zijn kwetsbaar.

Volgens Birol kunnen olie-importeurs zich dan ook niet veroorloven achterover te leunen, te genieten van de meevaller van goedkope olie en de komende dreiging te negeren. Overheden moeten de regels voor brandstofefficiëntie voor voertuigen verder verscherpen en de energie-intensiteit van de economie verlagen, zo stelt hij. Ook al is het gevoel van urgentie momenteel laag. De wereld is gewaarschuwd. https://www.youtube.com/watch?v=O8ESBtcS000

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>