bel

Het is nog maar enkele weken geleden dat de media vol stonden met voorspellingen over een olieprijs onder de 30 dollar. Die geluiden zijn inmiddels verstomd. Sterker nog, het Internationaal Energie Agentschap (IEA) komt vandaag met een bericht dat de olieprijs eerder dit jaar de bodem wellicht al heeft bereikt. De olieprijs is inmiddels al zo’n 50 procent gestegen, nadat in januari dit jaar het laagste niveau sinds 12 jaar was bereikt. Het agentschap noemt 2 oorzaken van deze stijging:

  1. De Amerikaanse olieproducenten met hoge kosten schroeven de kraan dicht, waardoor de voorraden afnemen;
  2.  OPEC-leden produceren minder dan verwacht.

De productie van landen die geen lid zijn van OPEC zal met 750.000 vaten per dag dalen, terwijl eerder rekening werd gehouden met een afname van 600.000 vaten per dag. Maar ook OPEC-leden als Irak en Nigeria blijken minder te produceren dan verwacht, en de terugkeer van Iran verloopt trager dan gepland.

-1x-1

“Dit zijn signalen dat de bodem al bereikt zou kunnen zijn eerder dit jaar,” zo schrijft het IEA in zijn maandelijkse rapport. “Het licht aan het eind van de tunnel is dichterbij dan eerder gedacht, dankzij de juiste werking van de vrije markt. Producenten met hoge kosten produceren nu flink minder dan voorheen.”

Akkoord Rusland en OPEC

Het akkoord tussen Rusland en verschillende OPEC leden onder aanvoering van Saoedi-Arabie heeft nog geen invloed op de prijzen. Het IEA verwacht pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2016 enige impact, indien landen zich daadwerkelijk aan het akkoord houden.

De visie van het IEA is overigens wel een flinke draai ten opzichte van een maand geleden. Toen schreven de onderzoekers in Brussel nog dat de prijs verder zou kunnen dalen, omdat de wereld “wordt overspoeld met olie”. Maar dat gezichtspunt is nu dus flink aangepast:

“Zonder een aantrekkende vraag, zullen de Amerikaanse producenten met hoge kosten gedwongen worden om hun boringen te stoppen. Het is nu duidelijk dat dit de trend is. Weliswaar is dit een langzaam proces, maar het zal uiteindelijk wel leiden tot structureel minder voorraden in de markt.”

Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …