De International Energy Agency (IEA) heeft zijn groeiprognose voor de wereldwijde olievraag naar beneden bijgesteld. De IEA, een belangrijke energiewaakhond, meldde dat de olievraag in 2023 naar verwachting zal stijgen met 2,2 miljoen vaten per dag, tot een gemiddelde van 102,1 miljoen vaten per dag.

Dit vertegenwoordigt echter een neerwaartse bijstelling van 220.000 vaten per dag vergeleken met eerdere voorspellingen. Uit de grafiek zie je het volgende:

Economische redenen

De belangrijkste reden voor deze bijstelling is de verslechterende economische vooruitzichten, die vooral zwaar drukken op welvarende landen. Volgens de IEA bestaat er:

persistente macro-economische tegenwinden, zichtbaar in een diepgaande neergang van de maakindustrie hebben ertoe geleid dat we onze groeiraming voor 2023 voor het eerst dit jaar hebben verlaagd.

De economische omgeving zal uitdagend zijn en wijst op de dramatische verstrakking van het monetair beleid in veel ontwikkelde en opkomende landen gedurende het afgelopen jaar. Dit kan een negatieve invloed hebben op de vraag naar olie, zo zegt het IEA.

Verwachtingen volgend jaar

Vooruitkijkend naar volgend jaar verwacht de IEA dat de groei van de olievraag vertraagt tot 1,1 miljoen vaten per dag, als gevolg van een afnemend economisch herstel en toenemende elektrificatie van voertuigen en efficiencyverbeteringen. Deze trend kan de verschuiving naar duurzame energiebronnen versterken en de olie-industrie verder onder druk zetten.

Op de oliemarkt worden prijzen momenteel iets hoger verhandeld. Brent-ruwe oliefutures stegen met ongeveer 0,4% tot $80,42 per vat, terwijl West Texas Intermediate crude futures met levering in augustus met 0,3% stegen tot $75,98 per vat.

Bron: CNBC
Foto: iStock