Na de OPEC-vergadering van afgelopen vrijdag zakt olie als een baksteen. De maandproductie van het kartel is met 31,7 miljoen vaten per dag op het hoogste punt in drie jaar beland. En dat is met name te danken aan Irak, dat een enorme groei vertoont van bijna een kwart miljoen vaten op dagbasis. Zelfs nu de wereld zwemt in olie, neemt de OPEC dus geen gas terug. En het kartel is dat ook voorlopig niet van plan. Het is ieder voor zich. Vandaag doet het Internationale Energieagentschap (IEA), die westerse landen advies geeft over de energievoorziening, nog een extra duit in het zakje. Het IEA waarschuwt dat de vraagkant verzwakt:
De olieconsumptie piekte waarschijnlijk in het derde kwartaal. We verwachten dat de vraaggroei terugloopt naar een – nog steeds gezonde – 1,2 miljoen vaten per dag in 2016.
Het agentschap wijst er verder op dat het versoepelen van de Iraanse sancties voor extra overaanbod kan zorgen. Wel verwacht het IEA dat volgend jaar de productie buiten de OPEC daalt. In de VS zal de shale oil productie dalen, terwijl ook elders het schrappen van investeringen voor lagere output zal zorgen. Dat wijst er volgens het agentschap op dat de inspanningen van de OPEC om marktaandeel terug te winnen zijn vruchten beginnen af te werpen.
IEA: geen tekort aan opslag
Het IEA verwacht overigens niet dat de opslagtanks vol gaan raken. In de loop van volgend jaar zal het tempo waarin de tanks voller raken halveren. Volgens Richard Gorry, directeur bij JBC Energy Asia, wordt het nog wel even spannend:
Het volgende kwartaal zal bijzonder lastig worden, omdat de vraag naar olie door seizoensschommelingen af zal nemen. Daarmee kun je $ 20 per vat niet uitsluiten.
In een toch al depressieve oliemarkt valt dit nieuws niet goed. De Amerikaans WTI-benchmark handelt nu op precies $ 36 per vat, terwijl de internationale Brent-prijs voor het eerst sinds 2009 in de $ 38 noteert. De oliewaarden zetten ook druk op de brede aandelenmarkt, die met spanning uitkijkt naar de Fed-meeting van volgende week. De S&P 500 verliest 1,3% op 2.025, terwijl de AEX 1,8% daalt tot 430 en de BEL-20 ruim een procent verliest tot 3.540.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>