Het verschil tussen Europa en Amerika is de afgelopen maanden een stuk verder vergroot. De economie in Amerika heeft de afgelopen maanden een herstelbeweging ingezet terwijl de Europese economie in een vertraging terecht is gekomen. Vanuit Amerika ontvangen we de laatste tijd veel positieve macrocijfers die keer op keer de verwachtingen van de waarnemers weten te verslaan. Er wordt ons met andere woorden een beeld voorgespiegeld dat alles weer dik in orde is in Amerika. De werkelijke burger in Amerika merkt hier echter haast niets van. Sterker nog, de meeste Amerikanen denken dat ze op dit moment nog in een recessie zitten. Het beeld dat de macrocijfers ons geven is dus niet helemaal correct.
Amerika is nummer één
Amerika beschikt over de grootste economie in de wereld. Echter, Amerika beschikt over nog een titel. Deze titel zorgt echter voor enige ophef.
Op de grafiek hierboven is te zien dat Amerika de nummer één is wat betreft de meest laagbetaalde banen (centrumlanden). Uiteraard is dit niet een titel die behoort tot de grootste economie van de wereld. Het is dus duidelijk dat het verschil tussen arm en rijk in Amerika zeer groot is. Wanneer u in Amerika over straat loopt zult u precies dezelfde constatering maken. Er is een klein deel van de bevolking dat schatrijk is, maar ook een klein deel dat onder de armoedegrens leeft. Het meest verontrustende is dit: de afgelopen jaren is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft in Amerika sterk toegenomen. Het is daarom nog maar de vraag hoe lang de rijke Amerikanen er voor kunnen zorgen dat de economie goed blijft draaien.