Het Zweedse winkelconcern Ikea heeft zijn allereerste winkel in India geopend met als doel om de groeiende middenklasse aan te spreken in een Indiase economie die zich steeds meer openstelt. De uitbreiding naar India stond al jarenlang op de planning gezien de groeiende economie, maar telkens werd het plan uitgesteld omwille van verschillende uitdagingen.

Ikea heeft dan toch uiteindelijk zijn slag thuisgehaald na bijna een decennium lang te hebben ‘gestreden’ om een filiaal te openen in India. Dat komt omdat India jarenlang te kampen had met onzekerheden op economisch vlak ondanks de forse economische groei van het bbp.

Jesper Brodin, CEO van de Zweedse winkelketen, ziet momenteel een moediger en meer open India dat openstaat voor vooruitgang en buitenlandse bedrijven. Hij benadrukte dat ze beseffen dat het een moeilijke start zal zijn en dat het jaren kan duren alvorens hun bedrijfsmodel er rendabel zal zijn.

Ikea heeft reeds 5,2 miljard dollar geïnvesteerd in India, het is uiteraard de bedoeling om dat bedrag geleidelijk aan op te krikken door meerdere filialen te vestigen in andere steden. Het zou niet alleen voor de Zweedse winkelketen, maar ook voor de Indiase economie een flinke vooruitgang zijn.

Bedrijfsmodel

Het betreden van de Indiase markt vergt aanpassingen van het bedrijfsmodel, zo zijn ze genoodzaakt om de prijzen van een heleboel producten te verlagen naar 200 roepies, oftewel 2,91 dollar. Op zich geen probleem vermits deze markt toegang geeft tot 1,3 miljard potentiële consumenten.

Daarenboven is het ongewoon voor Indiërs om meubels zelf in elkaar te zetten. Het is er de trend om meubels kant en klaar geleverd te krijgen aan huis. Om dat te compenseren, zal er een team van 150 medewerkers ter beschikking worden gesteld om hun klanten te assisteren in de assemblage.

Qua vooruitzichten ziet het er goed uit. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de Indiase economie de sterkste groeiende op dit moment en ze is niet van plan om momentum prijs te geven de komende jaren. Niet verwonderlijk waarom Ikea zo graag gevestigde wilt zijn in India.

Bronnen: CNBC

Foto: Håkan Dahlström – Flickr – CC BY 2.0

Al 3 jaar op rij de beursindices verslaan!

Bij het Trading Rapport verslaan we de S&P 500 al 3 jaar op rij. Dit jaar staat het rendement op 17,30%. Een rendement dat is behaald door:

  • 1 aandeel per keer in te nemen
  • Alleen te handelen in aandelen (geen turbo’s, ingewikkelde opties etc)
  • Iedere trade te werken met een instapmoment, stoploss en koersdoel

Met deze simpele methode, snel aandelen kopen en weer verkopen, kan iedereen meedoen. Ontdek HIER het superrendement van Trading >>