Volgens het Internationale Monetaire Fonds vormen handelsconflicten het grootste risico voor de eurozone. Geopolitieke spanningen, zoals die er waren met Italië, komen pas op de tweede plaats. Economisch gezien kan de impact van een handelsconflict veel meer negatieve gevolgen hebben voor de eurozone, ondanks de positieve vooruitzichten van vorig jaar.
De economische groei van de eurozone in 2017 was bovengemiddeld, maar dat momentum is aan het vertragen, aldus Christine Lagarde, voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds. Het gevolg is dat de groeivooruitzichten wellicht volgende maand naar beneden gehaald zullen worden.
Niet gevreesd, het IMF verwacht niet dat de economische motor opeens gaat beginnen sputteren omdat het monetair beleid ondersteuning zal blijven geven aan de Europese landen. Maar Lagarde benadrukt wel dat er een aantal economische risico’s zijn, waarvan handelsconflicten op de eerste plaats staan.
Handelsoorlog
Daarmee bedoelt Lagarde de situatie tussen Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Amerikaans president Donald Trump voerde onlangs importheffingen in op onder andere Europees staal en aluminium. De EU reageerde door eveneens extra belastingen te heffen op de invoer van verschillende Amerikaanse producten zoals sinaasappelsap, maïs, pindakaas en jeansbroeken.
De werkelijke economische impact, op basis van de cijfers, is niet zozeer een probleem. Maar het vertrouwen tussen beiden naties is lichtjes geschaad wat uiteindelijk op lange termijn nefast kan zijn.
It’s the trend that’s worrying and it’s the breach in confidence that undermines relationship
Lagarde voegde er aan toe dat het handelsconflict kan escaleren waardoor de macro-economische impact wel gevolgen zal hebben voor de Europese Unie. Voornamelijk in de huidige markt waarin olieprijzen opnieuw aan het stijgen zijn. Landen zoals Duitsland en Frankrijk kunnen dit wel aan, maar landen zoals Griekenland, Italië en Spanje zullen hier meer moeite mee gaan hebben.
Bronnen: CNBC
Foto: WEF – Wikimedia