Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt de yuan per 1 oktober 2016 op in het mandje met valuta’s waarop de waarde van zijn eigen munteenheid wordt bepaald. Volgens verschillende analisten is de nieuwe weging een teken des tijds: de yuan zal op termijn de rol van de euro overnemen als tweede munt op de wereld. De waarde van de IMF-munteenheid, de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR’s), wordt nu bepaald op basis van de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen en het Britse pond. Daar komt de Chinese munt bij. De yuan krijgt een zwaardere weging dan de yen en het pond. De dollar blijft met 41,73 procent de belangrijkste munt. De weging van de euro daalt van 37,4 procent tot 30,93 procent, zo maakte het IMF bekend.
Deze nieuwe indeling betekent opnieuw een klap voor de euro. De munt van de 19 eurozone-landen tuimelde dit jaar al met 13 procent tegenover de dollar. Dit is de sterkste daling in de afgelopen tien jaar. De lagere weging van de euro in het IMF-valutamandje past in dit tijdsbeeld.
Grootste impact voor euro
“De euro zal de grootste impact ondervinden van dit besluit,” zo zegt Douglas Borthwick, hoofd valutastrategie bij Chapdelaine & Co. “Het IMF beperkt met name de invloed van de euro. De weging van de andere munten verandert nauwelijks.” Mansoor Mohi-uddin, marktstrateeg bij Royal Bank of Scotland Group Plc. in Singapore, is het met Borthwick eens: “De grootste verandering is de weging van de euro ten opzichte van de yuan. Dit is een eerste stap op weg naar een zwaardere rol voor de yuan. Wij denken dat de Chinese munt in de toekomst de euro zal vervangen als tweede valuta; de Amerikaanse dollar blijft voorlopig op één staan.” Maar het zal volgens Mohi-uddin nog wel een aantal jaren voordat fondsmanagers hun valutamanden gaan diversificeren: “Toen de euro in 1999 werd geïntroduceerd, duurde het vier jaar voordat dit diversificatieproces op stoom kwam. Dus wij verwachten geen significante veranderingen op korte termijn.”