Het Internationale Monetaire Fonds is optimistisch over het herstel van de wereldeconomie nu de vaccins van verschillende farmareuzen wereldwijd volop verdeeld worden. Ze verwachten dat de wereldeconomie met 5,5 procent gaat groeien dit jaar, echter waarschuwen ze voor de verschillende COVID-varianten. Voor 2022 verwachten ze een groei van 4,2 procent.

De wereldeconomie kreunde vorig jaar onder de coronapandemie. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht echter veel beterschap dit jaar dankzij de massale vaccinatiecampagnes wereldwijd. Volgens hun meest recente World Economic Outlook gaat de wereldeconomie dit jaar groeien met 5,5 procent en volgend jaar met 4,2 procent.

Much now depends on the outcome of this race between a mutating virus and vaccines to end the pandemic, and on the ability of policies to provide effective support until that happens.

Gita Gopinath, hoofdeconoom bij het IMF, benadrukt dat het een race is tussen de verschillende varianten van COVID-19 en de vaccinaties. Door de komst van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten zijn landen genoodzaakt om opnieuw in lockdown te gaan. Dit kan een rem zetten op het herstel van de wereldeconomie maar zou volgens Gopinath weinig impact hebben.

Europa, USA en China

Voor de Europese economie werd de groeiprognose wel bijgesteld van 5,2 procent naar 4,2 procent. Men verwacht dus een minder sterke groei. Dit komt omdat het aantal besmettingen in Europa fors aan het toenemen is door de Britse variant. Veel landen zijn opnieuw in lockdown gegaan waardoor de economische activiteiten sterk zijn teruggevallen.

Over de Verenigde Staten is het IMF positiever, hun groeiprognose voor de Amerikaanse economie werd zelfs verhoogd. Eerst werd voorspeld dat deze economie zou groeien met 3,1 procent. Nu verwachten ze dat de Amerikaanse economie gaat toenemen met 5,1 procent.

China is dan weer de beste leerling van de klas. Vorig jaar groeide deze economie al met 2,3 procent, zelfs in het heetst van de coronastrijd. Het Internationale Monetaire Fonds voorspelt ook vuurwerk dit jaar met een groeiverwachting van 8 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixy

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>