Het Internationale Monetaire Fonds heeft de centrale banken aangespoord zich opnieuw te focussen op de hardnekkige inflatie in plaats van op de problemen binnen de banksector. De organisatie beweert dat de risico’s en uitdagingen onder controle zijn en er geen besmettingsgevaar meer is. Het advies is om de rentes te blijven verhogen.
Een opvallende uitspraak van het Internationale Monetaire Fonds, centrale banken moeten met hun rentebeleid geen rekening meer houden met de banksector. Men speculeert dat de Federal Reserve de rentes ongemoeid gaat laten omdat ze vrezen voor nog meer problemen bij financiële instellingen. Tobias Adrian, financieel adviseur bij het IMF, benadrukt dat er geen besmettingsgevaar meer is en dat de risico’s onder controle zijn.
Financial stability risks have been contained so far and hopefully that will remain the case. As a result, monetary policy can focus on fighting inflation and that’s a desirable outcome.
De inflatie in Europa en de Verenigde Staten van Amerika blijft te hoog en komt niet in de buurt van de doelstelling. Adrian raadt de centrale banken aan om de rentes te blijven verhogen zodat de inflatie verder kan afkoelen. Hij heeft er vertrouwen in dat er voldoende middelen zijn om de banksector te ondersteunen en meer problemen te voorkomen.
Stay the course in terms of tightening until there is significant progress of getting inflation back to target.
Stress
De algehele financiële stabiliteit wordt echter zwaar op de proef gesteld door het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank. Credit Suisse en Deutsche Bank kwamen ook eventjes in woelig vaarwater terecht, maar konden uiteindelijk gestut worden. Volgen Adrian is het geleden sinds de financiële crisis in 2008 dat er zoveel stress was op de financiële markten.
Deze stress heeft vooral een grote impact voor risicokapitaal-, technologie- en commerciële vastgoedsectoren die bijzonder zijn getroffen door het wegvallen van ruime liquiditeit. Het Internationale Monetaire Fonds waarschuwde dat het risico op een recessie voor geavanceerde economieën is toegenomen als gevolg van bankfaillissementen. Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar met 2,8 procent zal groeien i.p.v. 2,9 procent.
Bronnen: Jennifer Schonberger – Yahoo Finance
Foto: World Bank Photo Collection – Flickr – CC BY-NC-ND 4.0
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>