Het Internationale Monetaire Fonds heeft hun groeiprognose van de wereldeconomie verlaagd omwille van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Voor zowel dit jaar als volgend jaar zal de wereldeconomie minder hard groeien dan eerst werd voorspeld. Nu gaan ze uit van een toename van 3,6 procent voor beide jaren, dat is een daling van 0,8 en 0,2 procent.

De eerdere voorspellingen voor de wereldeconomie waren een economische groei van 4,4 procent voor dit jaar en 3,8 procent voor volgend jaar. Nu is dit ‘slechts’ 3,6 procent voor zowel 2022 als 2023. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht moeilijkheden door de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties. De hoge inflatie is evenzeer een heikel punt.

Global economic prospects have been severely set back, largely because of Russia’s invasion of Ukraine.

Ook de Wereldbank heeft hun vooruitzichten verlaagd van 4,1 procent naar 3,2 procent voor dit jaar. De grootste slachtsoffers zullen Rusland en Oekraïne zijn, het IMF verwacht dat het Russische bbp met 8,5 procent zal dalen en met 2,3 procent in 2023. Voor Oekraïne ziet het er nog slechter uit met een krimp van 35 procent. Zelfs al zou er morgen vrede komen, dan nog zijn de economische vooruitzichten erbarmelijk voor het getroffen land.

Even if the war were to end soon, the loss of life, destruction of physical capital, and flight of citizens will severely impede economic activity for many years to come.

De inflatie, die momenteel torenhoog staat, is evenzeer een groot gevaar voor de wereldeconomie. Gezinnen hebben minder koopkracht en dat doet het economische herstel vertragen. De Federal Reserve, maar ook andere centrale banken, trachten hier een oplossing voor te vinden. Het gevaar schuilt ’em in te hoge en snelle renteverhogingen.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: TheDigitalArtist – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>