De wereldeconomie zal dit jaar heel wat hordes moeten overwinnen en gaat het moeilijk krijgen om te blijven groeien. Groeimotoren zoals China, Europa en de Verenigde Staten van Amerika hebben allemaal last van vertraagde economische activiteiten en zullen de eerste jaarhelft ondermaats gaan presteren, aldus het Internationale Monetaire Fonds.

Het is geen geheim meer, dit jaar wordt een economisch moeilijk jaar voor de hele wereld. Dat heeft ook het Internationale Monetaire Fonds bevestigd. De oorzaak ligt bij de simultane vertraging van de economieën in China, de Verenigde Staten en Europa. IMF-voorzitter Kristalina Georgieva waarschuwt dat 2023 lastiger gaat worden dan 2022.

The new year is going to be tougher than the year we leave behind. Why? Because the three big economies – the U.S., EU and China – are all slowing down simultaneously.

In oktober werden de prognoses voor de wereldeconomie voor 2023 al opnieuw neerwaarts bijgesteld. De aanhoudende oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de stijgende rentes van verschillende centrale banken blijven druk uitoefenen op de wereldeconomie.

We zijn overigens gewoon dat de China sterk presteert en ver boven het wereldwijde gemiddelde ligt qua groei. Georgina verwacht dat de Chinese economie in 2022 gelijk of net onder dit gemiddelde zal uitkomen. Dat komt grotendeels door de strenge coronamaatregelen die pas sinds enkele weken werden versoepeld om de economie meer ademruimte te geven.

For the first time in 40 years, China’s growth in 2022 is likely to be at or below global growth.

China en USA

In de prognose van oktober schatte het IMF de groei van het Chinese bruto binnenlandse product vorig jaar op 3,2 procent, vergelijkbaar met de wereldwijde vooruitzichten van het fonds voor 2022. Op dat moment zag het ook de jaarlijkse groei in China versnellen in 2023 tot 4,4 procent, terwijl de wereldwijde activiteiten verder vertraagden.

Over de Amerikaanse economie is het Internationale Monetaire Fonds lichtjes positief gezien de weerbaarheid die ze toont. Georgina is optimistisch en denkt zelfs dat een recessie wel vermijdbaar is tijdens de eerste jaarhelft. Indien de Amerikaanse economie de eerste zes maanden goed doorkomt, zal de tweede jaarhelft tekenen vertonen van herstel.

Bronnen: Dan Burns – Yahoo Finance

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>