IMF

De schulden in de mondiale economie nemen nog altijd toe. Steeds meer mensen maken zich grote zorgen daarover. Zo sprak Carl Icahn deze week over het gevaar van junk obligaties. Ook het IMF laat nu van zich horen. De internationale organisatie waarschuwt voor mogelijk desastreuze gevolgen, als gevolg van de enorme schuldenberg die bedrijven in groeilanden momenteel op de balans hebben staan.

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren goedkoop geld kunnen lenen dankzij het soepele monetaire beleid van centrale banken wereldwijd. Hierdoor hebben ze momenteel een enorm bedrag aan schulden op hun balans staan. Volgens de IMF gaat het maar liefst om 18 biljoen dollar.

Het totale bedrag aan schulden is in ruim tien jaar verviervoudigd: van $4 biljoen in 2004 tot meer dan $18 biljoen in 2014. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, bezitten bedrijven in China verreweg het grootste deel van deze schulden. Schermafdruk 2015-09-30 09.04.16

Twee redenen

Het wordt steeds lastiger voor bedrijven om deze schulden af te lossen. Zo zijn de grondstofprijzen dit jaar hard gekelderd, en veel bedrijven verdienen hun geld in deze sector. Daarnaast zijn de bedrijfsleningen veelal afgesloten in dollars. Aangezien de dollar enorm is gestegen ten opzichte van lokale valuta, wordt het moeilijker om de leningen af te lossen.

IMF waarschuwt

De IMF heeft de schuldenberg van private bedrijven in groeilanden uitvoerig onderzocht, en komt nu met een duidelijke waarschuwing: “Het continu monitoren van kwetsbare bedrijven is cruciaal. Problemen bij grote bedrijven kunnen eenvoudig doorwerken in de financiële sector. Dit kan een negatieve vicieuze cirkel in gang zetten, waarbij banken hun leningsactiviteiten opschorten. Dit kan weer leiden tot desastreuze gevolgen voor de economie”, zo stelt Gaston Gelos, hoofd van de afdeling globale financiële stabiliteit van het IMF. En alsof deze teksten nog niet duidelijk genoeg zijn, komt Gelos tot slot met de volgende uitsmijter: “Onder extreme condities kunnen markten geheel tot stilstand komen, en het wereldwijd verbonden financiële systeem in gevaar brengen, zoals we gezien hebben in 2008.” Beleggers zijn gewaarschuwd.

>> Maak geen onnodige fouten meer op de beurs <<