correctie2

Hoe kan het dat het gemiddelde inkomen en de reële lonen dalen, terwijl de levensstandaard en economische welvaart van de bevolking in de Verenigde Staten toeneemt? Het lijken twee dingen die simpelweg niet samen kunnen gaan. Hoe kan dit? En is het zorgwekkend? Met die vragen in het achterhoofd heeft Zerohedge gekeken naar verschillende economische indicatoren. Wat al snel duidelijk werd is dat de brug tussen het stijgende bbp en een dalende economie ‘schuld’ is. Terwijl de vraag achterbleef dankzij een gelijkblijvend of dalend inkomen, ‘groeide’ de economie voornamelijk dankzij de schulden die werden meegenomen in het bbp van de VS. Zerohedge noemt het totaal niet logisch om schulden mee te rekenen in het inkomen en verwijst hierbij naar het individuele niveau, waarop we natuurlijk ook niet onze schulden optellen bij ons eigen inkomen. We weten namelijk dat we dit moeten terugbetalen met bijbehorende rente.

Aangepaste indicator

Opzoek naar een bbp-cijfer dat de echte welvaart vertegenwoordigt, heeft de website daarom het bbp en de veranderingen in het bbp aangepast aan veranderingen in schulden op zowel consumentenniveau als op het level van de Federal Reserve. Wat dan blijkt, is dat de Verenigde Staten sinds het begin van de jaren 1970 geen welvaartsgroei heeft gezien. Op een periode van 4 jaar tussen 1996 en 2000 na. Nog schokkender: de economische welvaart blijkt volgens die indicator in de afgelopen 6 jaar niet alleen niet te zijn gegroeid, maar zelfs te zijn afgenomen. Wanneer gezegd wordt dat de markten momenteel zijn overgewaardeerd, wijst men vaak op de Buffet-indicator. Hieruit maken veel mensen op dat hoewel de markten misschien licht overgewaardeerd zijn, dit nog altijd ver beneden de niveaus van 2000 zit. Maar hoe ziet de Buffet-indicator eruit als er voor deze indicator wordt gerekend met het aangepaste bbp (dus zonder de groei die toe te wijzen is aan het meerekenen van schulden)? Dan wordt het zoals u hieronder kunt zien al een heel ander verhaal.

indicator

De aangepaste indicatoren suggereren dan niet dat de huidige markt nog lang niet zo overgewaardeerd is als in 2000, maar zelfs veel meer overgewaardeerd is dan destijds het geval was. Iets om over na te denken dus, de volgende keer dat je weer een positieve indicator krijgt voorgespiegeld die wijst op economische groei.  > Vind hier de beste beleggingstips voor 2015 <