Dit jaar hebben industriële metalen, zoals koper en zink, wereldwijde aandelen overtroffen. Signalen van een heropleving in de vraag van Chinese fabrikanten dragen bij aan zorgen over een strakker wordende wereldwijde aanbod.
Metaalstijgingen door herstel van de vraag
Een index die de prestaties van zes industriële metalen volgt op de London Metal Exchange is dit jaar met 8 procent gestegen. Dit is meer dan de stijging van 6,3 procent voor wereldwijde aandelen:
Analisten zijn hoopvol over een wereldwijd herstel van de vraag naar industriële metalen, terwijl ook de eerste tekenen van terugkerende vraag uit China positief worden ontvangen. Ewa Manthey, een grondstoffenstrateeg bij ING, benadrukte het volgende:
De hoop op een wereldwijd herstel van de vraag dit jaar ondersteunt hogere prijzen voor industriële metalen.
Koper is bijna 10 procent gestegen sinds het begin van 2024, met een hoogtepunt van $9.523 per metrische ton. Andere metalen zoals zink, tin, aluminium en lood hebben ook meermaandelijkse hoogtepunten bereikt:
Grondstoffen als inflatie hedge
Bank of America heeft hun prijsvoorspellingen voor industriële metalen verhoogd. Ze verwachten dat koper en aluminium tegen 2026 flink zullen stijgen.
Michael Widmer, grondstoffenstrateeg bij BofA, waarschuwt voor een groeiend tekort aan mijnprojecten voor koper. Morgan Stanley voorspelt een daling van 0,7 procent in de koperproductie dit jaar, terwijl Macquarie een afname van 0,4 procent in de geraffineerde zinkproductie verwacht.
Shaniel Ramjee, co-hoofd van de multi-asset strategieën bij Pictet, benadrukt het belang van grondstoffen als inflatie hedge. Hij gaf het volgende aan:
“Dit alles komt op een moment dat we wereldwijd zien dat de inflatieverwachtingen toenemen, dus investeerders kijken naar grondstoffen – vooral industriële grondstoffen – als inflatiehedge.
Bron: Financial Times
Foto: iStock