Adkerson

Gedurende 2015 ontkende Freeport-McMoRan dat de kroonjuwelen van het bedrijf te koop waren. Maar deze week capituleerde topman Richard Adkerson tijdens een conference call, nadat hij met vragen was bestookt door analisten. De grootste koperproducent op de markt liet weten dat het nu wel degelijk open staat voor (gedeeltelijke) verkoop van zijn beste assets. Freeport-McMoRan staat onder hevige druk. De mijnbouwgigant kampt met een enorme schuld van 20 miljard en moet beleggers, waaronder activist Carl Icahn, ervan overtuigen dat het de bedrijfsbalans weer gezond kan maken. Topman Adkerson windt er geen doekjes om tijdens de conference call: “De situatie is in de afgelopen maanden dramatisch verslechterd, en we doen nu alles in ons vermogen om het tij te keren. Momenteel kunnen we niet in details treden, maar we hopen dat we in de nabije toekomst meer kunnen vertellen.”

Aandeel Freeport duikelt omlaag

De situatie is inderdaad dramatisch verslechterd: de koers van het aandeel is in de afgelopen maand met maar liefst 38 procent gedaald. De val van zowel de olie- als koperprijs is als een mokerslag voor Freeport, dat in korte tijd 3 keer zoveel is gedaald dan het industriegemiddelde.

1200x-1-2

De mijnbouwgigant heeft 5 operaties die de kern vormen van het bedrijf: Grasberg in Indonesië, Arizona’s Morenci, Peru’s Cerro Verde, Chili’s El Abra en Tenke Fungurume in Democratisch Republiek Congo. “Bezittingen in Cerro Verde en Morenci kunnen voor een meerprijs worden verkocht, en dat geldt ook voor El Abra en Tenke,” zo schrijven analisten van Jefferies aan cliënten. Ze noemen onder meer Rio Tinto en BHP Billiton als potentiële kopers. “Deze partijen zijn zeker geïnteresseerd in de kroonjuwelen van Freeport. Wellicht zijn ze zelfs bereid om extra aandelen uit te geven om dergelijke hoogwaardige operaties te financieren.”

5 miljard schuldvermindering

Topman Adkerson wilde niet ingaan op dergelijke speculaties, maar hij gaf wel aan dat diverse mogelijkheden worden bestudeerd om de enorme schuldenlast met minimaal 5 miljard te verlichten. “We overleggen momenteel met meerdere mensen op meerdere fronten over verschillende alternatieven om Freeport sterker te maken.” Nog even geduld dus. De grote vraag is of beleggers en schuldeisers dat geduld nog kunnen opbrengen…

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.