Gisteren werd de consumentenprijsindex in de Verenigde Staten bekendgemaakt en dat was even schrikken. De CPI steeg in januari namelijk met 7,5 procent jaar-op-jaar naar het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. Dit doet Citi Research vermoeden dat de Federal Reserve nog harder zal gaan optreden met een ‘rate hike’ van 50 basispunten in maart.

Donderdag werd de consumentenprijsindex (CPI) bekendgemaakt en het was geen mooi zicht op de Amerikaanse aandelenmarkten. De inflatie is namelijk gestegen met 7,5 procent jaar-op-jaar door een stijging van 0,6 procent ten opzichte van de maand december. Hierdoor staat de inflatie op het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. Beleggers en investeerders schrokken en stuurden de aandelenmarkten de dieperik in.

Volgens Nathan Sheets, hoofdeconoom bij Citi Research, legt dit de Federal Reserve het vuur aan de schenen. De stijgende inflatie zou ervoor kunnen zorgen dat de centrale bank agressiever uit de hoek zal moeten komen. Sheets zei dat het hem niet zou verbazen mocht Powell aankondigen dat ze de rentes zullen verhogen met 50 basispunten in maart.

This inflation data today came like a punch in the stomach for Jay Powell and his colleagues. Their narrative is that as the year progresses, we should see inflation start to abate and to come on down. And there was not even a hint of that in the January data.

Hawkish

Ook zakenbanken Goldman Sachs en Bank of America verwachten dat de Fed meer ‘hawkish’ gaat reageren op de meest recente inflatiecijfers. Ze verwachten zeven renteverhogingen dit jaar, telkens met 25 basispunten. Een eerste verhoging met 50 basispunten lijkt volgens hen ook plausibel gezien de situatie. Het is alleszins ‘nightmare fuel’ voor beleggers.

We see the arguments for a 50bp rate hike in March. The level of the funds rate looks inappropriate, and the combination of very high inflation, hot wage growth and high short-term inflation expectations means that concerns about falling into a wage-price spiral deserve to be taken seriously.

De reactie op de Amerikaanse aandelenmarkten was duidelijk, de koerstabellen kleurden overwegend rood. Ook Europese beleggers en investeerders lijken zich zorgen te maken. De DAX, AEX, BEL20, etc… zijn de handelsdag donkerrood gestart. Marktkenners verwachten dat de volatiliteit zal aanhouden de komende maanden, vooral de eerste Fed-bijeenkomst zou duidelijkheid moeten brengen en de markten een richting kunnen geven.

Bronnen: Sumanthi Bala – CNBC

Foto: Tak H. – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>