Ondank de pogingen van de Federal Reserve om de gemoederen te bedaren, lijkt ‘Corporate America’ nerveus te blijven omtrent de hoge inflatie. Tal van S&P500-bedrijven wijzen met de vinger naar de hardnekkige inflatie als dader voor hun teleurstellende bedrijfsresultaten van Q4 en geheel 2022. Toch zouden de consumentenprijzen dit jaar blijven afkoelen.

Veel bedrijfsleiders in de Verenigde Staten van Amerika lijken gefixeerd te zijn op de hardnekkige inflatie ondanks het feit dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, eerder deze maand sprak over desinflatie op middellange tot lange termijn.

Volgens het laatste onderzoek van FactSet hebben 325 van de S&P 500-bedrijven die hun resultaten hebben gepubliceerd vanaf 15 december, inflatie vernoemd tijdens de publicatie van hun kwartaalrapport. Hiermee overtroffen ze het vijfjaarsgemiddelde van 201 en het tienjaarsgemiddelde van 157. Maar het aantal bedrijven dat melding maakt van inflatie dit rapportageseizoen is met 20 procent gedaald op kwartaalbasis.

We saw high teens to 20% inflation in some quarters last year. We’re now anticipating high single digits [percentage] this year.

Andy Callahan, CEO van Hostess Brands, verwacht dit jaar een inflatie net onder de 10 procent. Recente gegevens suggereren dat de inflatie zal aanhouden, ondanks een reeks renteverhogingen van de Fed sinds begin 2022. De kern-PCE-index steeg met 4,7 procent op jaarbasis in januari, en de PCE, inclusief voedsel- en energieprijzen, steeg met 5,4 procent op jaarbasis. Dat is meer dan de schattingen van Wall Street en het tempo van december.

Harde landing

Deutsche Bank-strateeg Jim Reid waarschuwt voor een harde landing, gezien de ‘boom-and-bust’ aard van deze cyclus. De angst voor een strengere Fed, die de economie in een recessie zou kunnen duwen, zorgde ervoor dat de belangrijkste indexen vorige week ongeveer 3 procent verloren. De S&P 500 noteert bijna 5 procent lager sinds begin deze maand.

Trevor Lang, president van Floor & Decor, gelooft dat de Amerikaanse centrale bank haar werk op vlak van rentetarieven ofwel in de zomer ofwel in het voorjaar zal afmaken, ondanks de hardnekkige inflatie. Vanaf dan zullen ze de situatie herevalueren en bijsturen waar nodig.

Bronnen: Brian Sozzi – Yahoo Finance

Foto: Matthias Ott – FlickrCC BY 4.0

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>