De prijzen in de eurozone zijn in mei verder gestegen. Ze hebben hierdoor voor de zevende maand op rij een recordhoogte bereikt. Volgens voorlopige cijfers van het Europese bureau voor de statistiek kwam de inflatie in mei uit op 8,1% tegen een recordhoogte van 7,4% in april en boven de verwachting van 7,8%.
De inflatiecijfers van verschillende grote Europese economieën hebben de afgelopen dagen een verrassende opwaartse beweging laten zien. De Duitse inflatie kwam in mei uit op 8,7% op jaarbasis. Hiermee overtrof zijn ruimschoots de verwachting van 8% en vertoonde zij een scherpe stijging ten opzichte van de 7,8% in april.
Ook de Franse inflatie overtrof in mei de verwachtingen en kwam uit op een recordhoogte van 5,8%. De Spaanse consumentenprijzen stegen dan weer met 8,5% waardoor ook deze ruimschoots de verwachting van 8,1% overtrof.
De stijgende prijzen zijn de afgelopen maanden nog verergerd door de oorlog in Oekraïne. Voor de voedsel- en energieprijzen swingen de pan uit, nu de export geblokkeerd is en landen in het Westen hun afhankelijkheid van Russisch gas en olie proberen te verminderen.
Europese Centrale Bank
De inflatie, die niet alleen in Europa maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en daarbuiten hardnekkig hoog blijft, bezorgt de centrale banken hoofdpijn. De centrale banken moeten de inflatie onder controle krijgen maar ook het risico van een recessie niet uit het oog verliezen.
Eerder deze maand zei Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, dat zij een renteverhoging verwachtte tijdens de vergadering in juli.
Jari Stehn, hoofdeconoom Europa bij Goldman Sachs, verklaarde aan CNBC dat de bank verwacht dat de depositorente van de ECB het komende jaar bij elke vergadering met 25 basispunten zal worden verhoogd. Hierdoor zal de rente van -0,5% stijgen naar 1,5% in juni 2023. Goldman Sachs verwacht dat de nominale inflatie in de eurozone in september een piek van 9% zal bereiken.
Bron: CNBC
Foto: iStock