Inflatie verleden Weimar

  • Inflatie kent winnaars en verliezers
  • In de Weimar periode gebruikte men ook ‘helikoptergeld’
  • Inflatie kan naar 15%

Na de financiële crisis draaide de Federal Reserve de geldkraan massaal open. De goudprijs schoot omhoog richting $2.000 in de verwachting dat hyperinflatie zou uitbreken. Daarna werd het stil rond de goudprijs en inflatie. Na het printen van biljoenen dollars (en ondertussen ook euro’s en yens) lijkt het alsof inflatie iets is uit het verleden. Adam Fergusson schreef in 1975 het boek ‘When Money Dies: The Nightmare of the Weimar Hyper-Inflation’. Een aantal jaren geleden was dit boek opnieuw immens populair. Na QE1 en QE2 steeg het inflatieniveau in de Verenigde Staten tot 5,6% en iedere geldbeheerder haastte zich om de nieuwe uitgave van deze oude bestseller te lezen.

Inflatie is als tandpasta

In 1975 bedroeg inflatie in het Verenigd Koninkrijk 13% toen Fergusson het boek begon te schrijven. Wanneer het boek in de rekken lag, was dit al opgelopen tot 20%. Deze inflatieniveaus lijken vandaag heel ver weg. Toch is het niet ondenkbaar dat dergelijke periode nog terug zal komen. Wie dit niet gelooft, maakt een grote fout. Inflatie is als tandpasta, eens eruit krijg je het er nog heel moeilijk terug in. Het boek is dan ook relevanter dan ooit tevoren. Duitsland zette de geldpers aan om de kosten van de oorlog te betalen. Ook moesten de troepen op het slagveld hun salaris krijgen. Wanneer men vandaag over ‘helikoptergeld’ spreekt, heeft men het eigenlijk over hetzelfde. Net als in de Weimar periode ziet men ‘helikoptergeld’ vandaag ook steeds meer als de enige uitweg. Door het printen van geld kreeg men in de Weimar periode de overheidsschuld onder controle via een systeem van goedkope kredieten en creëerde men volledige tewerkstelling in de economie. Klinkt bekend in de oren, niet?

Binnenkort inflatie van 15%?

Vandaag kennen we (nog) geen inflatie in de consumentenprijzen die kunnen zorgen voor hyperinflatie. De laatste jaren zien we wel activa-inflatie. Volgens Fergusson zijn de centrale bankiers vandaag slimmer dan vroeger en is de kans klein dat hyperinflatie zal uitbreken. Maar inflatie van 15% acht hij niet uitgesloten. En dat brengt, net als tijdens de Weimar periode, verliezers en winnaars met zich mee. Vandaag zijn de winnaars duidelijk diegene die activa als aandelen, obligaties of vastgoed hebben. De verliezers zijn de gepensioneerde of diegenen die sparen via een spaarboekje. In de Weimar periode waren er ook een handvol winnaars tegenover een hele hoop verliezers. Het is dus een gevaarlijke tijd en niets is wat het lijkt. Het boek ‘When Money Dies The Nightmare of the Weimar Hyper-Inflation’ is actueler dan ooit tevoren en zeer aan te raden om te lezen. Dat inflatie iets is uit het verleden is dan ook de ergste aanname die u kunt nemen.

In tijden van hoge inflatie moet u vooral deze activa hebben