Voor het eerst in 17 maanden daalt de inflatie in Europa. Volgens de eerste officiële gegevens voor de 19 landen die de euro gebruiken, zijn de consumentenprijzen in het jaar tot november met 10% gestegen. Dat is minder dan de recordsprong van 10,6% in de voorgaande maand en minder dan economen hadden verwacht.

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, daalde de inflatie op jaarbasis van 11,6% tot 11,3%. In Frankrijk bleef de inflatie op 7,1% steken. De inflatie in Italië daalde van 12,6% naar 12,5%, terwijl de inflatie in Spanje sterker daalde van 7,3% naar 6,6%.

De prijzen stijgen echter nog steeds in een onaangenaam snel tempo, onder invloed van de stijgende energie- en voedselprijzen. Terwijl de inflatie van de energieprijzen daalde tot ongeveer 35% op jaarbasis, tegen bijna 42% in oktober, bleven de prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak sterk stijgen. Zij stegen in november met 13,6%, tegen 13,1% in de voorgaande maand.

Piekinflatie bereikt?

De gegevens over de eurozone ondersteunen de hoop dat de inflatie in de grootste economieën haar hoogtepunt heeft bereikt. Hierdoor zouden de centrale banken de agressieve renteverhogingen, die de wereldeconomie onder druk zetten, kunnen terugschroeven.

De olieprijzen zijn sinds de zomer sterk gedaald omdat de vrees voor een recessie en de lockdowns in China de vooruitzichten voor de vraag hebben veranderd. Ook de aardgasprijzen in Europa zijn gedaald na een succesvolle campagne om de opslagfaciliteiten te vullen en wegens het relatief zachte weer de afgelopen weken.

De inflatie met dubbele cijfers blijft echter wel een groot probleem voor de beleidsmakers. Deze hebben reeds aangegeven dat zij hun inspanningen om de prijzen onder controle te krijgen, zullen voortzetten. Toch kunnen de cijfers van november de Europese Centrale Bank de ruimte geven om de rente met een half procentpunt te verhogen in plaats van met driekwart procentpunt wanneer zij volgende maand bijeenkomt.

Bron: CNN
Foto: iStock